ZAKLADA ADRIS UPOZORAVA

'Hitno nam treba demografska strategija!'

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 05.09.2014 09:07
  • Objavljeno 05.09.2014 u 09:07
Dodjela donacija 2013_Augustin Šimat stipendist Zaklade Adris1

Dodjela donacija 2013_Augustin Šimat stipendist Zaklade Adris1

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Adris Zaklada

Kako bi senzibilizirala hrvatsku javnost i potaknula brigu za jedan od ključnih problema s kojim se suočava hrvatsko društvo, Zaklada Adris potaknula je raspravu o negativnim demografskim trendovima u RH koji dugoročno prijete demografskim slomom naše zemlje, priopćeno je iz rovinjske Adris grupe

U suradnji s Katedrom za demografiju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zaklada je organizirala okrugli stol na kojem su, uz članove Zaklade, sudjelovali pročelnik katedre Anđelko Akrap i Ivan Čipin.

Uz objašnjenje povijesnih razloga koji su doveli do sadašnje situacije, tom se prilikom Anđelko Akrap posebno osvrnuo na nepostojanje sustavnog napora u nas da se okrenu ovi negativni i dramatični trendovi, ukazujući pritom na pozitivne primjere i dobru praksu najrazvijenijih europskih zemalja (primjerice, Norveška i Francuska, a u novije vrijeme i Rusija) koje na odgovoran i promišljen način vode pronatalitetnu politiku.

Kako je istaknuto, Hrvatska bilježi porast staračkog stanovništva i smanjenje broja novorođene djece, slabo se razvija u prostoru, sporo razvija manje i srednje gradove i zaostaje u modernizaciji društva, što sve skupa rezultira krajnje negativnim demografskim trendovima. U nizu mjera koje predlaže, Anđelko Akrap se posebno zalaže za tzv. pozitivnu diskriminaciju zaposlenih žena s malom djecom.

Članovi Zaklade upozorili su na potrebu veće zaposlenosti mladih, bolju obrazovanost građana, održiv ekonomski razvoj i gospodarsko domoljublje, univerzalni sustav vrednota – koji će rezultirati boljom obiteljskom i demografskom politikom.

Na tragu demografske svijesti i odgovornosti, Zaklada Adris i Katedra za demografiju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upozoravaju na nužnost zaustavljanja iseljavanje obrazovanih Hrvata i depopulacije ističući da je u RH potreban konsenzus hrvatskih političkih, znanstvenih i gospodarskih elita o dugoročnom demografskom razvoju RH, kao prioritetu hrvatskog društva. Posebno ističu da pitanje demografskog i ekonomskog opstanka nacije ne može biti prepušteno spontanosti i nebrizi zauzevši se za žurnu izradu suvremene demografske strategije RH.

Ivan Čipin predstavio je nacrt sveobuhvatnih demografskih istraživanja u kojima prvi put u europskom kontekstu sudjeluje i Hrvatska te koja bi trebala pridonijeti rješenju ovoga gorućeg problema zajednice.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!