demantirali šefa hrvatskih cesta

Hitna pomoć oglasila se oko zatvaranja ceste kod Omiša: To će zakomplicirati hitne intervencije u omiškom zaleđu

09.10.2020 u 17:52

Bionic
Reading

Iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije reagirali su u petak na izjavu predsjednika Uprave Hrvatskih cesta u vezi s "raspolaganjem resursima", poput hitne pomoći, tijekom izvođenja radova na omiškoj obilaznici, kada se zatvara cesta koja spaja Omiš sa zaleđem.

"Demantiramo izjavu predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića", navodi se u priopćenju koje je potpisao ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije Leo Luetić. Upozorava se da ih Hrvatske ceste nisu obavijestile o mogućem zatvaranju ceste (DC70) te da poručuje da Zavod ne može uvesti dodatne resurse, pa će se sve obavljati s postojećim resursima iz ispostava hitne medicine Split i Šestanovac, uz znatno produljenje vremena.

Škorić je na konferenciji za novinare 7. listopada rekao kako će "na razini Splitsko-dalmatinske županije resursi poput hitne pomoći biti stavljeni na raspolaganje tako da i taj sustav funkcionira tijekom privremene regulacije prometa u smjeru omiškog zaleđa".

Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije ističe da ga Hrvatske ceste uopće nisu obavijestile o mogućem zatvaranju spomenute ceste. "Tek u utorak, 6. listopada gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović i voditeljica Ispostave hitne medicine u Omišu doktorica Marina Klarić obavijestili su nas o mogućoj blokadi prometnice", stoji u priopćenju.

Iz Zavoda podsjećaju da su izrazili negodovanje zato što se stanovnicima omiškog zaleđa, točnije stanovnicima Tugara, Naklica, Gata, Dubrava, Čišle, Smoljana, Kučića i Zvečanja hitna medicinska pomoć neće moći pružati iz najbližeg punkta hitne medicine u Omišu, nego iz punktova hitne medicine u Splitu za područje Tugara, Naklica i Dubrave te iz Šestanovca za ostala mjesta.

"To će znatno zakomplicirati hitne intervencije u omiškom zaleđu i na području nadležnosti navedenih punktova hitne medicine u Splitu i Šestanovcu. Medicinska intervencije će se produžiti za 20 minuta do pola sata", upozoravaju iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Tvrde kako je čitateljima uskraćena informacija o produženju hitnih medicinskih intervencija te sanitetskih prijevoza KBC-a Split i u Ispostavu Omiš Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije te u Centar za hemodijalizu u Makarskoj.

"Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske  županije niti ima, a niti može uvesti dodatne resurse. Sve usluge će se obavljati s postojećim resursima iz navedenih ispostava hitne medicine Split i Šestanovac, te uz znatno produljenje vremena", priopćio je Zavod.

Dok zbog radova bude prekinut promet na cesti DC 70, koja povezuje Omiš i sela u zaleđu, žitelji omiškog zaleđa će se prevoziti brodicom duž Cetine - od Zakučca do središta grada, dogovoreno je u srijedu, 7. listopada na sastanku Uprave Hrvatskih cesta s gradskim čelnicima u Omišu.