kad piješ - ne vozi

Hitna pod pritiskom: Gotovo da nema dana bez alkoholiziranih vozača, broj pijanih oba spola za volanom podjednak, ali u jednoj kategoriji prednjače muškarci

23.09.2021 u 16:30

Bionic
Reading

Brojne se intervencije Hitne pomoći i dolasci pacijenata na Objedinjeni hitan bolnički prijam (OBHP) Kliničkog bolničkog centra Osijek odnose na alkoholizirana stanja

Kako doznaje Glas Slavonije od dr. sc. Vedrane Baraban, v.d. pročelnice OHBP-a, djelatnici se ondje susreću s brojnim problemima vezanim uz pacijente koji su pretjerali u konzumaciji alkoholnih pića.

'To su alkoholizirani pacijenti koji su pronađeni negdje u nesvjesnom stanju, pa ih doveze vanjska Hitna pomoć ili pacijenti koji uz alkoholizirano stanje razviju neku internističku ili neurološku tegobu, moguće i problem koji će se dalje rješavati kirurškim zahvatom. Okvirno 30-ak posto od ukupno alkoholiziranih pacijenata ima još i dodatno kompleksniju zdravstvenu problematiku koja se pri obradi otkrije. Sve češći su oni koji su alkoholizirani počinili prometni prekršaj, bez obzira na to jesu li vozači ili pješaci', kazala je Baraban.

Istaknula je da nema dana da ne zabilježe intervenciju zbog alkoholiziranih vozača, s lakšim i težim tjelesnim ozljedama kao posljedicom prometnih nesreća, a sve veći udjel među njima zauzimaju motoristi.

Ako se radi samo o alkoholiziranom stanju, nakon obrade i terapiranja u Hitnom prijmu taj se pacijent upućuje psihijatru. Uglavnom to budu, kaže, kronični alkoholičari, no u OHBP-u pristižu i akutna alkoholizirana stanja. Ako se radi o prometnoj nesreći počinjenoj ili doživljenoj u alkoholiziranom stanju, pacijenti na OHBP pristižu u pratnji policije. Iako se često čuju komentari kako alkoholizirani pacijenti na određeni način svojim neodgovornim ponašanjem iskorištavaju dragocjene resurse u zdravstvenom sustavu, dodatno opterećenom pandemijom, dr. Baraban naglašava kako nema razlike u pristupu pri liječenju pacijenata, bez obzira na dolaznu dijagnozu.

'Alkoholizam je ovisnost, odnosno bolest koja pripada skupini ovisnosti. Stoga ljudima treba pomoći u zdravstvenom smislu. Mi ih ne možemo kriviti i nije naša dužnost tražiti razloge zbog čega posežu za alkoholnim pićima. Nama je pacijent u alkoholiziranom stanju kao i svaki drugi, moramo gledati kako ga što prije oporaviti i da se tijekom naše obrade isključe druge tjelesne tegobe i zdravstveni problemi prikriveni u alkoholiziranom stanju', pojasnila je Baraban.

Inače, kad je u pitanju spol alkoholiziranih pacijenata, Baraban kaže kako je i muški i ženski spol gotovo izjednačen u intervencijama. U slučajevima alkoholiziranih motorista veća je pojavnost muških osoba, no sveukupno gledajući, dodaje, udjel žena nije zanemariv. Tu je i problem alkoholiziranih mladih osoba, i to posebice vikendom.

'Osim klasičnih pijanstava postoji i gora kombinacija, i to s raznim opijatima, stimulansima i narkoticima te u takvim slučajevima dobivamo ozbiljnog pacijenta koji zahtijeva još kompleksniji i detaljniji pristup i liječenje', kaže Baraban.