rat na istoku europe

HIMARS više nije dovoljan: Ukrajina nasušno treba drugačije oružje da otupi rusko topništvo

31.01.2024 u 13:20

Bionic
Reading

Ukrajinske snage ne mogu držati korak s trenutnom stopom topničke vatre ruskih snaga. Trebat će im drugačije oružje ako žele otupiti oštricu neprijatelja, smatraju ratni stručnjaci

Situacija na bojištu za Ukrajinu je sve samo ne dobra.

'Malo je vjerojatno da će topničko streljivo koje stiže sa Zapada u budućnosti podržavati brzinu paljbe koja premašuje rusku', napisali su Michael Kofman i Dara Massicot, stručnjaci iz Zaklade Carnegie za međunarodni mir, i Rob Lee, stručnjak na Institutu za istraživanje vanjske politike, u nedavnom komentaru za War on the Rocks.

Ukrajinske snage suočavaju se s velikim nedostatkom streljiva i ruska vojska ih znatno nadmašuje u naoružanju. Današnja situacija dramatičan je obrat u odnosu na onu tijekom ljeta, kada je Kijev topništvom gađao ruske položaje, a može se objasniti povećanom proizvodnjom u Rusiji i nabavom sjevernokorejskog oružja.

Prema nekim procjenama, Ukrajinci sada ispaljuju samo 2000 artiljerijskih projektila dnevno, a Rusija se približava dnevnom broju od oko 10.000 granata. Stručnjaci su rekli da će moskovska brzina paljbe biti održiva sljedeće godine 'iznad te brojke', prenosi Insider.

  • +22
Topništvo Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kofman, Massicot i Lee napisali su u svom članku da 'budući da Ukrajina prošlog ljeta nije bila u stanju nadvladati rusku obranu kvantitativnom prednošću u topničkom streljivu, izgledi za buduće ofenzive bit će gori osim ako Ukrajina i njezini pristaše ne mogu kompenzirati to razvojem drugih prednosti'.

'To znači da će se obujam topničke vatre u budućnosti morati nadopuniti bespilotnim letjelicama i drugim sposobnostima za precizne udare', napisali su stručnjaci.

Primjetno je da se Ukrajina više ne može oslanjati na svoj topnički raketni sustav visoke pokretljivosti (HIMARS) ili topničke granate Excalibur, koje isporučuje SAD, kako bi umanjila vatrenu moć Rusije, smatraju.

Rusija se prilagodila upotrebi HIMARS-a i premjestila imovinu visoke vrijednosti - poput skladišta streljiva i logističkih čvorova - izvan dometa, smanjujući time njegovu učinkovitost. Troje stručnjaka sugeriralo je da bi, s obzirom na te prilagodbe, zapadni vojni saveznici Ukrajine možda željeli osmisliti nove načine za smanjenje brzine paljbe Moskve, a potencijalno rješenje bilo bi preciznije navođeno streljivo s dometom.

Ukrajini je obećavano novo oružje, a francuski predsjednik Emmanuel Macron govorio je i projektilima SCALP, ali još uvijek ništa nije realizirano.

Budući da je budućnost američke sigurnosne pomoći Ukrajini i dalje neizvjesna, zapadni dužnosnici nastavljaju signalizirati da bi prekid vojne pomoći mogao dovesti do katastrofalnih posljedica u bliskoj budućnosti.

'Ako želimo trajan, pravedan mir, moramo Ukrajini osigurati više oružja i streljiva', rekao je tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare ovoga tjedna s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom. 'Oružje Ukrajini', rekao je, 'put je do mira.'