nasušna potreba

Macron ide u posjet Ukrajini i donosi dalekometne projektile SCALP

17.01.2024 u 14:36

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je posjet Ukrajini sljedeći mjesec i obećao ukrajinskim oružanim snagama predati desetke dugometnih projektila SCALP, javio je Reuters, a prenio Ukrinform

'Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u utorak da će otići u Ukrajinu u veljači kako bi finalizirao bilateralni sporazum o sigurnosnim jamstvima, prema kojem bi Pariz isporučio sofisticiranije oružje, uključujući krstareće rakete dugog dometa', navodi se u vijesti.

Macron je rekao da će oko 40 projektila dugog dometa SCALP i nekoliko stotina bombi biti isporučeno u nadolazećim tjednima.

Francuska je već isporučila oko 50 raketa SCALP, čiji je domet oko 250 kilometara, tri puta više od postojećih ukrajinskih raketnih kapaciteta. Riječ je o raketama koje Britanci nazivaju Storm Shadow i Ukrajinci ih već koriste na bojištu iz kontingenta naoružanja koje stiže iz Londona.

Storm Shadow je francusko-britanska krstareća raketa dugog dometa i teško uočljiva lansirana iz zraka, a od 1994. razvijali su je Matra i British Aerospace, no sada je proizvodi MBDA. Storm Shadow je britanski naziv oružja, a u Francuskoj se zove SCALP-EG (što je kratica za Système de croisière autonome à longue portée – Emploi général; engleski: Long Range Autonomous Cruise Missile System – General Purpose). Temelji se na krstarećem anti-runway projektilu Apache, razvijenom u Francuskoj, ali se razlikuje po tome što nosi jedinstvenu bojevu glavu umjesto kazetnog streljiva.

  • +4
Storm Shadow Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Davidsmith2014

Kremlj je već ranije prijetio i negodovao zbog isporuke ovog oružja. Prema nekim izvještajima, raketama Storm Shadow napadnuto je sjedište Crnomorske flote na Krimu, kada su ubijeni brojni ruski visoki časnici. Očekuje se da bi nakon nove isporuke Ukrajinci mogli opet pokušati napasti Krimski most.

Macron je također najavio svoju namjeru da sljedeći mjesec osobno posjeti Ukrajinu i potpiše bilateralni sigurnosni sporazum. 'Otići ću u veljači u Ukrajinu i dovršiti dogovor', rekao je francuski predsjednik, navodi Ukrinform.

Prema njegovim riječima, Francuska će 'isporučiti puno više opreme i pomoći Ukrajini s onim što joj je potrebno da obrani svoje nebo'. Dodao je da će Europljani u nadolazećim tjednima pojačati svoju potporu Ukrajini kako bi se mogla nastaviti braniti od Rusije jer se Moskvi ne može dopustiti da je porazi, inače bi sigurnost Europe bila dovedena u pitanje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne razgovarali su 13. siječnja u Kijevu o obrambenim potrebama Ukrajine.