OD SAUDIJSKOG KRALJA

Hillary Clinton dobila na poklon nakit od pola milijuna dolara

02.09.2013 u 21:11

Bionic
Reading

Bivša američka državna tajnica Hillary Clinton prošle je godine od stranih čelnika dobila puno skuplje poklone nego američki predsjednik Barack Obama, a među njima su i komadi nakita optočenog draguljima, piše u ponedjeljak Washington Post.

Clinton je dobila od saudijskog kralja Abdulaha zlatni nakit vrijedan pola milijuna dolara i to ogrlicu, narukvicu, prsten i naušnice od bijelog zlata ukrašene rubinima i dijamantima. Clinton je također dobila nakit od zlata, safira i dijamanata od brunejske kraljice u vrijednosti od 58.000 dolara.

Najskuplji poklon koji je dobio Obama je 16.500 dolara vrijedan zlatni sat, a darovao mu ga je saudijski ministar odbrane Salman bin Abdulaziz al Saud.

Kineski predsjednik Xi Jinping poklonio je Obami crveno-bijelo-plavu košarkašku loptu s njegovim autogramom, dok je britanski premijer David Cameron Obami poklonio stol za tenis u vrijednosti od 1.100 dolara.

To su samo neki od poklona među kojima se nalaze i razne vaze, satovi, umjetnička djela i drugi predmeti koje su američki dužnosnici dobili tijekom prošle godine.

Michelle Obama je prošle godine najskuplji poklon dobila od predsjednika Mianmara Theina Seina i to bisernu ogrlicu u vrijednosti od 4.200 dolara. Njezine kćeri dobile su dva cvjetna broša od bisera, dijamanata i zlata u vrijednosti od 4.440 dolara.

Prema američkom zakonu, dužnosnici ne mogu poklone zadržati kao osobne stvari, osim u slučaju da uplate u državni proračun njihovu procijenjenu vrijednost.