PRIJETNJA NACIONALNOJ SIGURNOSTI?

HHO upozorava domaću i stranu javnost na Sašu Perkovića

03.02.2014 u 15:12

Bionic
Reading

Izvršni Odbor Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) pozvao je danas domaće i međunarodne institucije, prije svih NATO, da preispitaju valjanost certifikata koji omogućuju uvide u tajne dokumentacije savjetnika za nacionalnu sigrunost Predsjednika Republike Saše Perkovića.

HHO tvrdi da su se uhićenjem njegova oca Josipa Perkovića, stekle nove okolnosti koje bi u pitanje mogle dovesti njegov daljnji ostanak na relevantnim i delikatnim poslovima u institucijama Republike Hrvatske.

HHO navodi kako je uhićenje i izručenje Josipa Perkovića njemačkom pravosuđu radi kaznenoga djela sudjelovanja, planiranja i organiziranja fizičke likvidacije političkih protivnika od strane UDBE pred Hrvatsku stavilo novi sigurnosni problem jer je njegov sin, Saša Perković član Vijeća za nacionalnu sigurnost te je automatski i zamjenik predsjednika Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija.

Riječ je o tijelima koja usmjeravaju i koordiniraju rad sigurnosno-obavještajnih tijela, odlučuju o suradnji sa stranim obavještajnim službama i u koja se slijevaju svi bitni sigurnosni podaci, kako oni iz Hrvatske, tako i oni koji dolaze iz inozemstva, pogotovo iz NATO-a.

HHO ističe kako Saša Perković zbog svog položaja svakodnevno zaprima te dokumente, ali i ima pristup dokumentima bivše jugoslavenske političke tajne policije koji mogu poslužiti u sudskom postupku protiv njegova oca u Njemačkoj.

'Kako bi mogao raditi na tako delikatnom mjestu, Saša Perković mora imati važeće certifikate, kao ovlaštenje za uvide u tajnu dokumentaciju državnih tijela, ali i poseban certifikat odobren od strane NATO-a, koji daje Ured vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS). Da bi navedeni certifikati bili valjani/važeći, potrebna je pozitivna i potpuna sigurnosna provjera prvog stupnja', naglašava HHO.

Dodaje i kako, ukoliko se dogodi promjena u životu bilo koje osobe koja ima takav certifikat potrebna je nova sigurnosna provjera tih podataka jer su oni bili nepoznati tijekom provođenja prethodne sigurnosne provjere. Stoga je nakon provjere novonastalih okolnosti, u skladu sa Zakonom o sigurnosnoj provjeri, potrebno ishoditi novi certifikat od hrvatskih vlasti i međunarodnih institucija, a posebice onaj NATO-a. HHO napominje da po Zakonu o sigurnosnim provjerama ta provjera uključuje i 'članove uže obitelji' koji bi mogli 'predstavljati sigurnosni rizik ili ugroziti nacionalnu sigurnost Hrvatske', a što se u slučaju Saše Perkovića odnosi na izručenje njegova oca.

Te činjenice i zakonski propisi dovode u pitanje kategoričke izjave Predsjednika Ive Josipovića da ne namjerava razriješti dužnosti svoga savjetnika Sašu Perkovića jer 'djeca ne trebaju odgovarati za grijehe očeva', ističe HHO koji dodaje da je zakonom predviđeno drugačije.

'Tek ako nadležna tijela utvrde da izručenjem Josipa Perkovića nisu nastale nove okolnosti koje bi dovele u pitanje certifikat s oznakom provjere prvog stupnja Saše Perkovića, moguć je njegov ostanak i opstanak u bilo kojem tijelu državnih institucija za koje je potreban takav certifikat', navodi HHO u svojoj izjavi koju je potpisao predsjednik Ivan Zvonimir Čičak