SVEUČILIŠNI TRG

HHO poziva na promjenu imena Trga maršala Tita

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.10.2011 15:14
  • Objavljeno 02.10.2011 u 15:12
trg maršala tita

trg maršala tita

Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj/tportal.hr

Hrvatski helsinški odbor (HHO) pozvao je Skupštinu Grada Zagreba da promijeni sadašnji naziv Trga maršala Tita u Sveučilišni trg sukladno činjenici da je to bio izvorni naziv trga, da se tamo nalazi sjedište rektorata Sveučilišta u Zagrebu, te da je Zagreb jedan od rijetkih sveučilišnih europskih gradova koji nema takav trg, priopćeno je danas iz HHO-a

U priopćenju o inicijativi HHO-a koje je potpisao njegov predsjednik Ivan Zvonimir Čičak, navodi se da je Izvršni odbor HHO-a na sjednici održanoj 1. srpnja 2011. donio odluku o pokretanju inicijative za promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu u Sveučilišni trg.

‘Polazeći od rezolucije Europskoga parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu, kojom su fašizam i komunizam izjednačeni, i Zakona o obilježavanju 23. kolovoza Danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima (fašizma i komunizma), Odbor drži nedopustivim da se u središtu Zagreba još uvijek nalazi trg koji nosi ime jugoslavenskoga komunističkog diktatora, Josipa Broza Tita. Otkrića mnogobrojnih masovnih grobnica u zemljama nastalim raspadom SFRJ dokazuju da je upravo on bio najodgovornija osoba za brojne ratne zločine i progone političkih protivnika i neistomišljenika. Samo Titovo ime simbol je negacije ideje ljudskih prava koju je u komunističkoj Jugoslaviji bila i kriminalizirana i svjesni smo da kod velikog dijela pučanstva izaziva bolna sjećanja i opravdanu nelagodu. To nazivi gradskih trgova ne bi smjeli činiti svojim građanima’, kaže se u priopćenju.

U spomenutoj rezoluciji kaže se da je ‘dominantno povijesno iskustvo zapadne Europe nacizam, dočim su srednje i istočnoeuropske zemlje doživjele i komunizam i nacizam, pa je nužno promicati razumijevanje prema dvostrukom naslijeđu diktature, što je opteretilo ove zemlje’. U rezoluciji se posebno ističe kako je ‘krajnji cilj otkrivanja i procesuiranja zločina koje su počinili komunistički totalitarni režimi pomirenje, koje se može dostići priznavanjem odgovornosti, traženjem oprosta i poticanjem moralne obnove’, navodi se u priopćenju.

U uvjerenju smo da ovom inicijativom promoviramo urbanu kulturu i suvremene europske vrijednosti, kao i da je prošlo vrijeme svih duhova iz prošlosti s kojima se ne možemo suočiti, pa tako i s onima iz komunističkog perioda, ističe se.

Navodi se i da je prof. dr. Snješka Knežević na zahtjev Rektorata Sveučilišta u Zagrebu (Akademskog senata) koji je predložio promjenu imena Trga maršala Tita, iznijela kronologiju: trg je, po prvotnoj namjeni toga mjesta nosio ime Sajmište; Sveučilište je u današnjoj zgradi od 1882., a ime Sveučilišni trg je dobio 1890. kad je sajmište premješteno; 1912. je preimenovan u Wilsonov trg; 1927. u Trg kralja Aleksandra; uspostavom Nezavisne države Hrvatske preimenovan je u Trg I u očekivanju novog imena, koje nije dobio; 1945. godine nakratko nosi ime Kazališni trg, da bi 1946. dobio svoj današnji naziv Trg maršala Tita.

Priopćenju je priloženo pismo prof. Knežević gradonačelniku Milanu Bandiću u kojemu se ističe da prijedlog Rektorata Sveučilišta (Akademskog senata) za preimenovanje toga trga nije potaknut političko-ideološkim preokupacijama, nego kulturnim i povijesnim razlozima te razvojnom vizijom toga dijela grada kao sveučilišne osi, te se navodi detaljna kronologija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi