SAVEZ ANTIFAŠISTA PROZIVA

'HHO dao potporu poraženim ustaškim snagama'

04.10.2011 u 15:44

Bionic
Reading

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) danas je uputio otvoreno pismo zagrebačkoj Gradskoj skupštini u povodu prijedloga Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) o preimenovanju Trga maršala Tita u Sveučilišni trg čime je, smatraju, ‘HHO dao potporu poraženim ustaškim snagama, koje nakon 65 godina od završetka Drugog svjetskog rata nastoje mijenjali rezultate tog rata’.

Iz SABA navode kako je svrha postojanja Helsinškog odbora u svijetu zaštita ljudskih prava. ‘U Hrvatskoj, pak, od kada su na njegovu čelu gospoda Ivan Zvonimir Čičak i Ivo Banac, taj je odbor pretvoren u odvjetnika za zaštitu poraženih, a na štetu žrtava tih poraženih snaga’, tvrde u priopćenju u kojem se osvrću na prijedlog HHO-a upućen zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Napominju kako se u obrazloženju zahtjeva HHO poziva na Rezoluciju Europskog parlamenta o osudi zločina totalitarnih režima usuprot stvarnom sadržaju Rezolucije i dodaju kako se pozivanjem na bolna sjećanja nekih građana zbog postojanja trga koji nosi ime maršala Tita u cijelosti zanemaruju koliko bi tek građana imali bolna sjećanja promjenom tog imena.

SABA RH neprihvatljivim smatra jednostrano ocjenjivati djela Josipa Broza Tita i njegovo svrstavanje među ratne zločince kada je, kako navode, razvidno da bez Tita ne bi bilo ni uspješne narodnooslobodilačke borbe ni vraćanja u sastav Hrvatske otetih i poklonjenih hrvatskih teritorija kao ni pokreta nesvrstanih koji je odigrao ključnu ulogu u očuvanju svjetskog mira šezdesetih godina.

Iz SABA RH naglašavaju i da je Tito u svijetu svrstan među najveće osobe 20. stoljeća, te da čak u 57 zemalja u svijetu trgovi i ulice nose Titovo ime. ‘Preimenovanjem Trga maršala Tita zasigurno bi se učinila šteta ugledu Hrvatske u svijetu’, zaključuje SABA RH u priopćenju.