RASTEREĆENJE PODUZETNIKA

HGK ukida doprinose i smanjuje članarine za 15 posto

18.12.2013 u 12:53

Bionic
Reading

Na skupštini Hrvatske gospodarske komore usvojen je plan financijskog preustroja, kojim bi se u 2014. ostvarile uštede od 55,6 milijuna kuna

Na današnjoj Skupštini Hrvatska gospodarske komora (HGK) usvojila je privremeni financijski plan za iduću godinu, a  odluke o izmjenama i dopunama Statuta i Poslovnika odgođene su za iduću sjednicu kako bi svi članovi skupštine mogli poslati primjedbe i prijedloge za poboljšanja.

Temeljiti financijski preustroj Komore previđa ukidanje doprinosa i linearno smanjenje članarina za 15 posto što će u 2014. rezultirati padom prihoda za 21,2 posto na 176,8 milijuna kuna. Planira se i značajna racionalizacija troškova, ali i postupno povećanje prihoda iz vlastitih djelatnosti. 'Nismo dirali osnovne aktivnosti, ali smo ušli u svaki trošak, u svaki projekt koji se racionalnim pristupom mogu smanjiti', rekla je Sabina Škrtić, vršiteljica dužnosti predsjednice HGK-a.

Promjena načina financiranja trebala bi u prvoj godini rezultirati rasterećenjem poduzetnika za 55,65 milijuna kuna. Racionalizacija predviđa i smanjenje broja zaposlenih. Zasad se još ne zna konkretan broj viška zaposlenih budući da je izrada nove sistematizacije radnih mjesta prepuštena novom predsjedniku, koji će se birati iduće godine nakon usvajanja Statuta.

Upravni odbor HGK-a predlaže da predsjednik Komore ubuduće bude volonter s najmanje 15 godina radnog iskustva u realnom sektoru s dokazanim sposobnostima vođenja. Za operativno poslovanje bit će zadužen izvršni direktor, koji bi morao imati 10 godina radnog iskustva.

'Novi predsjednik neće stvarati karijeru u Komori, ona već mora biti izgrađena, a njegovo znanje i iskustvo trebaju biti u funkciji hrvatskog gospodarstva. Jasno će biti odijeljene liderske i menadžerske pozicije pa će tako novi predsjednik morati biti lider i raditi kao volonter, dok će uz njega postojati i funkcija izvršnog direktora koji će biti u stalnom radnom odnosu', izjavila je Škrtić.

Novog predsjednika HGK bi trebala dobiti do kraja veljače. Nakon izbora novog predsjednika bit će pokrenut proces izbora nove Skupštine, Upravnog i Nadzornog odbora.

Novo vodstvo Komore imat će stroga ograničenja u financijskom odlučivanju. Tako će predsjednik i izvršni direktor moći ugovarati poslove samo do 300.000 kuna, a sve ugovore iznad toga iznosa morat će odobriti Upravni odbor ili Skupština.

Velike promjene očekuju se i u transparentnosti poslovanja pa se tako, između ostaloga, predlaže uvođenje funkcije kontrole i revizije financijskih izvješća