ZAJEDNICA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

HGK o aferi vjetroelektrane: 'Ako su postojale nepravilnosti neka se to jasno kaže, a ne da se stigmatizira cijela branša'

03.06.2020 u 16:32

Bionic
Reading

Iz Zajednice obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore (HGK) osuđuju 'preferencijalni tretman nekih investitora' i poručuju kako se zbog takvih izoliranih slučajeva u medijima nepravedno stigmatizira cijela branša.

Voditelj Grupacije za energiju vjetra HGK, koja djeluje u sklopu Zajednice za obnovljive izvore energije (OIE) HGK Bojan Reščec istaknuo je da je od samih početaka Zajednica OIE okupljala i hrvatske proizvođače opreme, te da je HGK uvijek snažno poticala uključenje hrvatskog gospodarstva u što većem obujmu.

'Predstavnici tvrtki članica stremili su što većem lokalnom zapošljavanju i ugradnji hrvatskih proizvoda i materijala kada god je to bilo moguće. Svi oni su ponosni na ono što su izgradili, ali u tom ponosu ih smetaju novinski napisi puni neistina. Ako su postojale nepravilnosti neka se to jasno kaže, a ne da se stigmatizira cijela branša', naveo je Reščec komentirajući događanja oko vjetroelektrana koja su trenutno u središtu pozornosti hrvatske javnosti. Ističe da Zajednica OIE nikada nije odobravala različit tretman investitora niti je ikada kroz svoj rad gurala interese pojedinog investitora ili projekta.

Jedan od osnivača Zajednice OIE u HGK Tonči Panza ističe da je jedan od glavnih ciljeva udruživanja tvrtki bilo uklanjanje predugih i kompliciranih procedura ishođenja dozvola i suglasnosti, no i kako je Zajednica uvijek zastupala stajalište da svi moraju poštivati zakone i propise i da svima mora biti dana jednaka šansa za realizaciju projekata.

Smatra da je nepravedno prema članicama što su neki investitori uspjeli ishoditi dozvole u znatno kraćem vremenu od drugih i time došli u situaciju da im projekti budu uvršteni u raspoložive kvote umjesto ili ispred drugih.

Predsjednik Zajednice OIE Ivo Čović poručio je da su danas izgrađene vjetroelektrane rezultat znatnih ulaganja tvrtki u razdoblju od 2000. do 2013. godine, uz nejasne procedure, česte promjene pravilnika i uz veliki rizik za investitore.

'Hrvatska je do 2016. izgradila prvih 400 MW vjetroelektrana i time postala lider u regiji, na što bi morala biti ponosna. Svim tvrtkama, i stranim i domaćim, koje nisu odustajale od svog cilja i koje su ulagale i predugo i previše treba odati priznanje jer su iznijele taj važan prvi investicijski ciklus', tvrdi Čović zaključivši da su upravo investitori, bili domaći ili strani, zaslužni što je Hrvatska izgradila vjetroelektrane koje svojim radom smanjuju potrebu za skupim uvozom električne energije.

Čović naglašava da se Zajednica zalaže da se utvrde svi propusti i nepravilnosti te da se odgovarajuće prema njima postupi, kako se ne bi nepravedno stigmatizirale sve one druge tvrtke, koje predstavljaju većinu, a koje odgovorno rade svoj posao.