TURIZAM S BATERIJOM

HEP isključio javnu rasvjetu i ostavio 120 turista u mraku

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zbog duga od oko 200 tisuća kuna, HEP je Podgoru od četvrtka navečer ostavio u mraku. Bez javne rasvjete ostalo je i 120 turista iz Austrije, gostiju hotela Aurora, kojima se dijele svjetiljke na baterije za kretanje noću po mjestu. Javnu rasvjetu nemaju ni ostala mjesta koja pripadaju općini Podgora – Drašnice, Igrane, Živogošće i Mala Duba

Svi žitelji Podgore i njihova jedina gospodarska grana – turizam osuđeni su na svopću stagnaciju zbog nelogičnosti zakona. Naime, općinski račun godinama je u blokadi zbog isplate bivšim vlasnicima zemljišta u autokampu u Živogošću, piše Slobodna Dalmacija

Jedva da je iznos čitavog godišnjeg proračuna dovoljan za pokriće tih isplata. Od početka godine ovrhama je skinuto 655.216 kuna, a do kraja godine za zemlju koju ekonomski eksploatira državna tvrtka Hoteli Živogošće za svoj autokamp treba platiti tri milijuna kuna.

'Općina nema novca ni za kvalitetnu pripremu sezone niti za razvoj mjesta, vatrogascima ne možemo dati ni za gorivo, dječjim vrtićima uskoro će također biti isključena struja, voda i telefoni, nemamo ni za plaće zaposlenika', kaže načelnik Podgore Ante Miličić.

Pojašnjava situaciju na primjeru jednog vlasnika zemljišta s ovrhom od milijun kuna. Budući da je dogovor da se isplata obavlja u godišnjim ratama, jer je drugačije nemoguće, Općina isplaćuje uglavnom kamate, jer glavnicu ne dospije. A samo u tom slučaju glavnica je 400 tisuća kuna a kamate 360 tisuća.

Kaže da su o svemu upozorili bivšu vlast kada se mijenjao Zakon o turističkom zemljištu, bili su kod predsjednika Ive Josipovića, predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i sada čekaju prijem kod ministra pravosuđa Orsata Miljenića.

Miličić smatra da se zemlja ljudima treba platiti, ali isto tako dodaje da ako već plaćaju zemljište onda bi se s njim trebali i koristiti.

'Žalili smo se Ministarstvu turizma da se Hotelima Živogošće ne da koncesija za autokamp već da se da nama. Međutim Ministarstvo nije vlasnik pa je sve proslijedilo u Ministarstvo pravosuđa. Ovome slučaju naprosto nema kraja', zaključio je ogorčeni Miličić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi