JOVANOVIĆ ODGOVARA

'Hebrang više ni sam ne zna kad laže, a kad govori istinu'

07.02.2011 u 10:01

Bionic
Reading

Iako su SDP-ovca Željka Jovanovića, prema vlastitim riječima, članovi obitelji, prijatelji i stranački kolege savjetovali da se ne obazire na laži, neistine i klevete Andrije Hebranga, njegovo opetovano klevetanje u medijima prisililo je saborskog zastupnika SDP-a iz Rijeke na reagiranje, koje objavljujemo u cijelosti

Poznato je da prof. dr. Hebrang više ni sam ne razlikuje kad govori istinu, a kad laže.



Iako je sve što je izgovorio utuživo, čak i bez obzira što ima zastupnički imunitet, nemam namjeru braniti se odvjetničkim uredom. Ponovit ću još jednom da u svom životopisu nemam ni jednu mrlju te da ako prof. dr. Andrija Hebrang može dokazati suprotno, odnosno da sam 'dezerter i najkorumpiraniji političar, obožavatelj Jugoslavije i Slobodana Miloševića itd.', dobrovoljno ću napustiti politiku. U protivnom to mora učiniti on.

Od svih kleveta komentirat ću samo jednu koja se tiče mog sudjelovanja u Domovinskom ratu, budući je to uz 'obožavanje Miloševića' koje je apsurdna laž daleko najodvratnija kleveta. Nikada nisam odbio nikakav 'Hebrangov poziv', jer takav poziv nikada nisam ni dobio. Na sve mobilizacijske pozive Ureda za obranu iz Rijeke uvijek sam se uredno odazvao, kao i 90% Riječana koji su sudjelovali u obrani Hrvatske. O tome sigurno postoje podaci u vojnoj evidenciji riječkog Ureda za obranu i mogu se provjeriti i dokazati, za razliku od Hebrangovih laži.

Od 30. svibnja 1990. do isteka mandata 1992. bio sam saborski zastupnik prvog višestranačkog Hrvatskog sabora pa optuživati me za dezerterstvo u te dvije godine pokazuje puno više o Hebrangu nego o meni. Da li to znači da su svi zastupnici prvog višestranačkog sabora dezerteri?

U ožujku 1993. sudjelovao sam u osposobljavanju iz prve pomoći pripadnika 111. Brigade HV, a od 29. 06. 1993. neprekidno do 18. 02. 1994. bio sam, kao liječnik riječke bojne 133. brigade Hrvatske vojske, na prvoj crti bojišnice na ličkom ratištu. Nakon toga, u skladu sa odlukama nadležnih, riječka bojna 133. brigade HV je demobolizirana. Zbog potreba ambulante 133. brigade HV u Otočcu opet sam mobiliziran u periodu od 04. 11. 1994. do 15. 01. 1995. godine. Kao liječnik Ustanove za hitnu pomoć Rijeke aktivno sam sudjelovao u izvlačenju ranjenika iz bolnice u Gospiću za vrijeme Oluje, o čemu također postoji uredna evidencija. Dakle, Hebrangove klevete o dezerterstvu i bijegu prije Oluje su klevetnički, jadni i bijedni pokušaji nanošenja štete mom ugledu.

Uvjeren sam da ovakvi očajnički pokušaji Hebranga i ostalih iz vrha HDZ-a neće zamagliti činjenicu o kriminalnom, nelegitimnom i nevjerodostojnom karakteru aktualne vlasti koju je stvorio njihov bivši predsjednik stranke i premijer Ivo Sander, a svi oni su bili poslušni pomagači i svjedoci.

Izbori su jedino rješenje da se zaustavi moralno propadanje hrvatske politike i gospodarski krah države,
poručuje Željko Jovanović u priopćenju.