ŠUTNJA JE ZLATO

Hebrang izostao sa suđenja Merčepu za ratni zločin

07.09.2015 u 12:16

Bionic
Reading

Bivši potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang nije se u ponedjeljak pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu kao svjedok na suđenju Tomislavu Merčepu, bivšem pomoćniku ministra unutarnjih poslova kojega se po zapovjednoj odgovornosti tereti za ratni zločin nad civilima počinjen na području Pakračke Poljane, Zagreba i Kutine od listopada do prosinca 1991.

Hebrang je trebao svjedočiti na okolnosti iskaza Đorđa Gunjevića, bivšeg pomoćnika Vladina povjerenika za Pakrac koji je tijekom suđenja opisao mučenja u Pakračkoj poljani, ali i posvjedočio kako vjeruje da je na Hebrangovu intervenciju bio pušten iz Pakračke poljane.

Prema riječima suca Zdravka Majerovića, očekuje se da će na suđenju Tomislavu Merčepu uskoro svjedočiti i Igor Mikola koji se 2014, nakon gotovo deset godina bijega pred hrvatskim pravosuđem, predao peruanskoj policiji i zatražio da ga se izruči Hrvatskoj.

Mikola je svojedobno pobjegao kako bi izbjegao odlazak u zatvor na pet godina na temelju pravomoćne presude za pomaganje u ubojstvu nepoznatog muškarca pod nadimkom Saša krajem 1991. kod Pakračke Poljane. Munib Suljić i Siniša Rimac u tom su slučaju osuđeni kao izvršitelj i supočinitelj likvidacije, a tereti ih se i za druga odvođenja i likvidacije srpskih civila u Pakračkoj poljani.

Tomislavu Merčepu se kao ratnom zapovjedniku pričuvnog policijskog sastava sudi za odvođenje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje pedesetak civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

On tvrdi da nije kriv, a poriče i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom. To je na suđenju, nasuprot iskazima žrtava, posvjedočilo i nekoliko 'merčepovaca' te članova tadašnjeg političkog vrha poput Vladimira Šeksa i ratnog ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića

Iduće ročište u suđenju Tomislavu Merčepu zakazano je za 29. rujna.