RAZMJERI KRIZE

Hebrang: I moj sin je jedan od nezaposlenih

21.02.2011 u 13:11

Bionic
Reading

Nisam politički pokrovitelj ni zaštitnik obitelji Crnčević, jer je moj sin Darko zbog njih već tri mjeseca na burzi rada. Prije tri mjeseca dali su mu otkaz, nisu mu isplatili zadnju plaću, a posljednjih deset mjeseci nisu mu uplaćivali doprinose, ispričao je za Jutarnji list Andrija Hebrang kada je doznao da se njegovo ime spominje u jednoj od kaznenih prijava koje je DORH zaprimio protiv Spectator grupe u vlasništvu obitelji Crnčević, oca Gorana, majke Mirne i sinova Marina i Ede

Spectator grupa pred stečajem je, po zahtjevu Stipić grupe, zbog duga od 8,7 milijuna kuna za radove na njihovoj zgradi u Radničkoj.

'Moj sin je magistar ekonomije, radio je u Generalturistu, a prije dvije i pol godine Goran Crnčević došao je do njega i još nekoliko mladih koji su imali brokerske diplome. Sin je bio direktor Spectator Konstrukta, no nismo razgovarali o poslu. Gorana Crnčevića vidio sam tri puta, posljednji put lani na Boat showu. Budući da znam kolika je bila plaća mome sinu, a ona nije bila velika, pao sam u nesvijest kada sam čuo da Crnčević ima mlazni avion, a da njegovi sinovi voze Bentley Cabrio i Aston Martin. Znam da su sagradili zgradu na Radničkoj i da je Darko dobio zadatak da iznajmi poslovne prostore u njoj. Kako nije uspio, to je bio formalni razlog za otkaz nakon dvije godine u tvrtki obitelji Crnčević', otkrio je Jutarnjem Hebrang, koji je iz medija doznao da je Spectator grupa blokirana.

BROJ NEZAPOSLENIH PREUVELIČAN JE - U HRVATSKOJ SE RELAKSIRANIJE ŽIVI

Posljednjih dana hrvatske građane, a naročito one koji su bez posla, premijerka Jadranka Kosor i njezini ministri šokirali su izjavama kojima su nastojali podcijeniti problem nezaposlenosti u Hrvatskoj ističući kako je jedna trećina prijavljenih na Zavodu za zapošljavanje zapravo 'radnici na crno'.

Iako su brojke koje govore o nezaposlenima i ukupno zaposlenima rekordno loše, premijerka i ministri su isticali kako su ljudi prijavljeni na Zavod za zapošljavanje zbog povlastica i socijalnih prava, 'zbog toga što nije turistička sezona' te želje da se na travanjsku popisu stanovništva zaposle kao popisivači. Također su isticali da oni koji su prije otkaza dobili otpremninu ne bi trebali biti na burzi.

Premijerka Kosor svoju je seriju gafova o nezaposlenosti započela packom nezaposlenima da bi se trebali odazivati na natječaje za pastire. Kao primjer navela je jednog stočara kojem navodno treba čak 150 pastira. Naknadnom računicom je utvrđeno da nijedan stočar u Hrvatskoj nema toliko ovaca ili koza da bi mu trebalo 150 pastira. Naime, za toliko čuvara trebalo bi stado od 50.000 ovaca. Hrvatski stočari u prosjeku imaju stada od 200 do 300 životinja. Kosor je svoju neslavnu socijalnu retoriku finalizirala izjavom kako se u Hrvatskoj relaksiranije živi. To je argumentirala podatkom prema kojem je u siječnju ove godine prodano više osobnih vozila nego u siječnju 2010. godine.