BORBA ZA PANTOVČAK

Hebrang: Gdje je Primorac bio dok sam ja ratovao?

08.08.2009 u 09:44

Bionic
Reading

Bivši ministar Dragan Primorac navodno se namjerava kandidirati za predsjednika Republike, a službeni HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang već sada oštro odgovara: 'Ja sam dragovoljac Domovinskog rata od prvoga dana, a Dragan Primorac rat je proveo izvan Hrvatske. Ne znam koje je njegovo biračko tijelo jer se on dodvorava svima'

ZAGREB - Premda Dragan Primorac nikada nije htio javno potvrditi da će izaći na predsjedničke izbore, izvor u Vladi otkriva Jutarnjem listu da se bivši ministar hvali ne samo da će se kandidirati, nego najavljuje i svoju pobjedu. Navodno Primorac, prema istom izvoru iz Banskih dvora, već ima osigurane i financijere za svoju predsjedničku kampanju. Prednost pred službenim kandidatom HDZ-a Andrijom Hebrangom Primorac vidi i u svojoj spremnosti na suradnju s drugim parlamentarnim strankama.

Gdje bi Kosor bila bez HDZ-a?

Svi članovi stranke, ističe Jadranka Kosor, morajubiti potpora Andriji Hebrangu: 'Stranka mora biti iznad svih nas i iznadpojedinačnih interesa i ambicija. Da nema stranke, niti bih ja bilapremijerka niti bi drugi kolege bili ministri', naglasila je šeficaHDZ-a koja tvrdi da joj Primorac nije najavio svojukandidaturu: 'A kao član Predsjedništva HDZ-a, on o tome moraizvijestiti stranački vrh i mene kao predsjednicu. Neću nikogaunaprijed pozivati, ali ako se još netko kandidira, pozvat ću ga narazgovor da vidimo što smjera i stranka će poduzeti sve što treba.Prema statutu, nitko se ne može kandidirati mimo odluke stranke.'

Zbog toga je uvjeren da, za razliku od Hebranga, može pridobiti i glasove birača izvan desnog centra. Nekim se bliskim prijateljima, kako doznaje Jutarnji, Primorac već pohvalio da će u drugi krug sigurno ući on i Ivo Josipović, a njega će, uvjeren je, pobijediti 'za dlaku'.

Nađu li se u izbornom ringu Hebrang i Primorac, meč će zasigurno biti žestok, budući da među njima dvojicom već dugo vlada netrpeljivost.

Posljednjih dana iz Primorčevih krugova dolaze otvorene optužbe na račun Hebranga. Proziva ga se zbog korupcije i skandaloznih javnih izjava. No ni Hebrang Primorcu ne ostaje dužan. Kaže da se s Draganom Primorcem uopće ne želi uspoređivati jer su razlike među njima velike.

'Prije svega, ja sam u HDZ-u 20 godina, a Primorac je član stranke tek dvije godine. U ovih 20 godina HDZ-u sam donio veliki broj mandata u Saboru i Gradskoj skupštini, a Primorac ima iza sebe tek jedne parlamentarne izbore', kazao je Hebrang.

Povezivanje svojeg imena s korupcijskim aferama naziva najobičnijim podmetanjima. 'Navodna afera kojom se javno barata u svrhu Primorčeva PR-a poništena je pravomoćnom sudskom presudom', rekao je Hebrang.

Primorcu pak poručuje da, ako se želi kandidirati za predsjednika države, to može učiniti jedino kao izvanstranački kandidat. Jednako, tvrdi Hebrang, vrijedi i za Nadana Vidoševića, šefa HGK-a, također člana HDZ-a, koji se sve ozbiljnije spominje kao mogući predsjednički kandidat. 'I on se, naravno, može kandidirati, također kao izvanstranački', poručio je Hebrang, koji procjenjuje da Vidošević na izborima može dobiti samo tri do četiri posto glasova birača HDZ-a.