PRIZNANJE PRED USKOKOM

HDZ-u dali 600.000 kn da bi im Mravak dao posao

23.07.2010 u 22:55

Bionic
Reading

Predsjednik Nadzornog odbora zagrebačke tvrtke Monting PIM Ljubo Bušić, tijekom formalnog ispitivanja u prostorijama USKOK-a sredinom prošlog mjeseca izjavio je kako je za dobivanje poslova s HEP-om novac morao davati HDZ-u

'Nas četvorica poduzetnika prikupili smo svaki po 150.000 kuna. To nije bilo mito za šefove HEP-a, nego smo tih 600.000 kuna dali za stranku, za HDZ - izjavio je Bušić, a njegove riječi prenosi Jutarnji list

U pitanju su bila dva posla koja je HEP dodijelio Montingu i njihovim partnerima, a zbog njih je USKOK otvorio protiv Ivana Mravka otvorio novu istragu kojom su obuhvaćeni i direktor HEP Proizvodnje Petar Ćubelić te šefovi Monting PIM-a Ljubo Bušić i Ante Matić.

Šefovi HEP-a i Montinga dogovorili su naknadno sklapanje aneksa osnovnim ugovorima, s time da se dio novca od ugovorene vrijednosti trebao vratiti Mravku i Ćubeliću.

Dogovaranje takve provizije za šefove HEP-a USKOK je označio kao mito. Jednom se radilo o dva milijuna eura dogovorenog mita, dok je u drugom slučaju u igri bilo milijun kuna. Prema optužbi, Mravak je preko Ćubelića u potonjem slučaju uzeo 700.000 kuna, dok preuzimanje preostalih 300.000, kao i “provizije” od dva milijuna eura za drugi posao, nije realizirano zbog Mravkove smjene prošle godine, kao i uhićenja koje je kasnije uslijedilo.

Priznao davanje mita - Ljubo Bušić

Bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak tereti se u ovom slučaju da je izravno sudjelovao u namještanju dodjele poslova za HEP, pri čemu je od izvođača radova tražio mito od najmanje 16 milijuna kuna.

Mravak je, kako ga se sumnjiči, koncem 2007. dojavio šefovima Montinga visinu ponude zagrebačke Ingre te je od njih tražio da ponude pet posto nižu cijenu na natječaju za radove na TE Sisak.

Pritom je s njima dogovorio, iako se radilo o poslovima po principu “ključ u ruke”, da će im nakon natječaja osigurati dodatna sredstva aneksom ugovora.

Tako bi naknadno ugovorili isplatu dodatnih 40 milijuna eura, od kojih su Mravak i direktor HEP Proizvodnje Petar Ćubelić trebali dobiti dva milijuna eura. Ponuda Montinga na koncu je prihvaćena, ali aneks ugovora nije potpisan jer je Mravak smijenjen kada je došlo vrijeme za realizaciju tog dijela dogovora.

Drugi sličan aneks odnosio se na ranije ugovorene radove na Toplani Zagreb. Koncem 2008. godine s Montingom je tako sklopljen dodatni ugovor vrijedan 30-ak milijuna kuna. Šefovi Montinga, Ljubo Bušić i Ante Matić, kako ih se sumnjiči, predali su suosumnjičenim direktorima HEP-a 700.000 tisuća kuna od ukupno dogovorene “provizije” od milijun kuna.

HEP je u ovom slučaju, kako se sumnja, oštećen za gotovo 40 milijuna kuna, s time da bi šteta bila dvostruko veća da je realiziran dogovor oko radova na TE Sisak. Zbog ovog slučaja Mravak je i dalje, odlukom nadležnog suca istrage Županijskog suda, zadržan u istražnom zatvoru.