SABOR O MALČIĆEVOM IZVJEŠĆU

HDZ: Pučki pravobranitelj je politički pristran

24.05.2012 u 13:58

Bionic
Reading

Nakon što su mu niz godina izvještaj samo primali na znanje, oporbeni HDZ i danas se okomio na pučkog pravobranitelja tijekom saborske rasprave o njegovu izvještaju za 2011. godinu. Zamjerke najveće oporbene stranke i dalje su iste - smatraju da su mu izvještaji politički obojeni te da iznosi političke ocjene koje ne bi smio

Ustavna i zakonska prava nisu ideološki određena, niti su crvena niti su plava, pa prema tome i opunomoćenik Hrvatskog sabora koji se bavi zaštitom ustavnih i zakonskih prava hrvatskih građana ne bi smio biti politički i ideološki obojen u svojim ocjenama, nego bi morao biti ideološki neutralan i držati se isključivo jasno definiranih ustavnih prava i slobode hrvatskih građana i njihove zaštite', kritika je koju je tijekom saborske rasprave o izvještaju pučkog pravobranitelja za 2011. godinu iznio HDZ-ov Ante Babić

Naime, kao i prethodnih godina, HDZ je pučkom pravobranitelju Jurici Malčiću zamjerio što se upušta u političke ocjene, ali i kritike države uprave i pravosuđa, koji, kako smatraju u glavnoj oporbenoj stranci, ne spadaju u ingerenciju pučkog pravobranitelja. Tako su, kako je pojasnio Babić, Malčiću zamjerili 'nedvosmisleno političke ocjene' da su u prošlom mandatu rukovodeći državni službenici i ravnatelji uprava imenovani po kriterijima političke podobnosti, dok s druge strane konstatira da je tek blago štetno što je nova vlast politički imenovala pomoćnike ministara.

'Ako je suditi o ovako jasno izraženoj ideološkoj obojenosti izvješća pučkog pravobranitelja, s velikim zanimanjem očekujemo njegovo izvješće za 2012. godinu koja će, po svemu sudeći, biti obilježena apsolutnim poštivanjem ustavnih i zakonskih prava hrvatskih građana', sarkastično je dobacio Babić.

Ono što je zastupnike HDZ-a vjerojatno zasmetalo bila je završna ocjena u izvještaju pučkog pravobranitelja, u kojoj se upozorava na neke slabosti i nedostatke u funkcioniranju uprave i sudstva. 'Reforma uprave još uvijek je tek na samom početku i neki ključni ciljevi se ne ostvaruju. To se prije svega odnosi na potrebu depolitizacije i profesionalizacije državne uprave, a osobito rukovodećeg sloja državnih službenika u javnoj upravi. Danas više nikome nije potrebno obrazlagati pogubne posljedice dugogodišnje politizacije i političkog kadroviranja na svim razinama javne uprave. Osim profesionalne devastacije i pada kavalitete rada uprave, politiziranost pogoduje arbitrarnosti, klijantelizmu i korupciji. Politizirana uprava ponaša se uvijek više kao vlast nad građanima, nego kao javna služba i javni servis. Pri tome, logično je, najlošije prolaze 'mali ljudi' bez utjecaja, moći, ali nažalost i novca', sumirao je ocjenu pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

Iako se sam pučki pravobranitelj nije stigao obraniti od optužbi HDZ-a, u pomoć je priskočio Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista, spočitnuvši bivšoj vladajućoj stranci što ministarstva u doba vlade Jadranke Kosor nisu odgovarala na upite pučkog pravobranitelja.

'Zaprepašten sam stavom kluba HDZ-a da je ovaj izvještaj ideološko i političko svrstavanje pučkog pravobranitelja. Naprosto je nevjerojatno slušati takve rečenice, jer njima ni jedanput izvještaj pučkog pravobranitelja nije odgovarao i uvijek su to svodili na osnove političkog ili tobože ideološkog razvrstavanja. Valjda su unaprijed znali kako će se pučki pravobranitelj postaviti, pa zbog toga ministarstva nisu odgovarala na njegove upute i nisu rješavala probleme građana', kazao je Lesar.

HDZ-ovcima je odgovorio i IDS-ov Damir Kajin. 'Koliko ja znam, HDZ je gospodina Malčića predložio naprije u Ustavni sud, a kasnije i na mjesto pučkog pravobranitelja. Danas za gospodina Malčića kazati da je ideološki obojan, to je u najmanju ruku bezobrazluk jer ako je čovjek imao potrebe da se nekome svidi da bi postao ustavni sudac, danas nema potrebe nikome podilaziti', kazao je Kajin


Osvrnuo se i na kritike HDZ-a da pučki pravobranitelj nije reagirao što Kukuriku koalicija zapošljava bez natječaja. 'Vidite što se dogodilo prije nekoliko dana. Usuđujem se kazati da je Ravnateljstvo policije de facto preuzelo vođenje jedne velike hrvatske stranke, pa i to govori koliko je policija bila depolitizirana u mandatu prošle vlade. Sada se ne smije intervenirati čak ni u zakonska ili kadrovska rješenja bivšeg ministra, a svi znamo da je policija par exallance politizirana', rekao je Kajin

Odgovorio mu je HDZ-ov Željko Reiner. 'Izjava da je ravnateljstvo policije preuzelo jednu političku stranku, aludirajući pritom na HDZ, potpuna je besmislica. Takve besmislice onda krasno odjeknu u medijima i mediji od cijele pemetne i važne rasprave izvuku jednu takvu tvrdnju', rekao je Reiner i dobio odgovor od predsjedavajućeg Josipa Leke koji mu je poručio da 'poslovnik predviđa ispravljanje netočnih navoda, ali ne i besmislica'.