POCRVENIO SPOMENIK

HDZ: Ovo je udar na hrvatske svetinje i temelje RH

19.09.2014 u 08:41

Bionic
Reading

Splitski HDZ osudio je oskrvnuće spomenika poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a, koji je jutros osvanuo zaliven crvenom tekućinom, te je ocijenio da je to udar na Domovinski rat

Kako je HDZ naveo u priopćenju, tim zastrašujućim vandalskim činom ponižava se poginule hrvatske branitelje i sve one koji su se borili za hrvatsku slobodu i nezavisnost.

'Ovo je udar na hrvatske svetinje i temelje Republike Hrvatske, poginule hrvatske branitelje i Domovinski rat, koji predstavlja ključnu poveznicu cijeloga hrvatskog naroda u stvaranju hrvatske države, a čija je svijetla uloga po svom značaju neusporediva s bilo čim drugim u hrvatskoj povijesti', stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik splitskoga HDZ-a Petar Škorić.

U priopćenju se podsjeća da je splitsko Gradsko vijeće konsenzusom donijelo odluku o postavljanju spomenika IX. bojni HOS-a.

'Zato smo šokirani činjenicom o postojanju pojedinaca ili skupina u našem gradu koje takvim sramotnim činom, polijevanjem crvene boje po spomeniku poginulima za Domovinu, pokušavaju poniziti hrvatske branitelje i diskreditirati njihovu žrtvu i borbu za državnu samostalnost', stoji na kraju priopćenja splitskoga HDZ-a.

Spomenik 46-orici poginulih pripadnika IX. bojne HOS-a 'Vitez Rafael Boban' otkriven je u svibnju ove godine.

Splitsko Gradsko vijeće 18. veljače ove godine jednoglasno je na sjednici donijelo odluku kojom se odobrava postavljanje spomenika IX. bojne HOS-a u Ulici Ruđera Boškovića.

Po toj odluci, troškove izrade i postavljanja spomenika, kako se navodi u zapisniku sa sjednice, snosi Udruga IX. bojne HOS-a, a troškove održavanja grad Split.