borba za istok zagreba

HDZ-ovi izborni stratezi imali su masterplan za pobjedu Kolinde Grabar Kitarović, no nije im upalio

07.01.2020 u 18:25

Bionic
Reading

U mnoštvu faktora koji su pridonijeli izbornom porazu Kolinde Grabar Kitarović, posljednji 'čavao u lijes' bio je propast masterplana da se završnim predizbornim skupom pridobiju birači Miroslava Škore na istočnoj periferiji Zagreba, nakon što je prvi krug izbora okončan premoćnim vodstvom tog izazivača u odnosu na drugoplasiranog kandidata SDP-a Zorana Milanovića i trećeplasiranu aktualnu predsjednicu

Umjesto kandidatkinji HDZ-a, birači iz tradicionalnog uporišta gradonačelnika Milana Bandića okrenuli su se bivšem premijeru Zoranu Milanoviću - iako predsjedničin ukupan zbir u metropoli još uvijek najvećim dijelom čine glasovi s gradskog prstena.

HDZ-ovi izborni stratezi odlučili su posljednje predizborne aktivnosti usmjeriti na veliko i gusto naseljeno gradsko područje Sesveta te Gornje i Donje Dubrave. Podršku je valjalo prebaciti s Miroslava Škore preko Zorana Milanovića na u 1. krugu brončanu Kolindu Grabar Kitarović, koja se na skupu u Novom Jelkovcu - uz vrh HDZ-a, Milana Bandića, bivšu europarlamentarku Marijanu Petir i pjevača Matu Bulića - samouvjereno, još u četvrtak, doslovno proglasila izbornom pobjednicom. Nekoliko dana kasnije, vidljivo je da je i taj dio grada pao u Milanovićevo krilo.

Okupljenima u ispunjenoj sportskoj dvorani obratio se, među ostalima, predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, poručivši da su Sesvete i Dubrava, s više od 300 tisuća stanovnika, HDZ-ova utvrda koja je donijela pobjedu predsjednici prije pet godina.

'Pobjeda, pobjeda! - neprestano se skandiralo na veličanstvenom skupu u Novom Jelkovcu u Sesvetama, zagrebačkoj gradskoj četvrti s oko 90.000 stanovnika', dočarao je atmosferu sa skupa HDZ na svojoj službenoj stranici.

Premijer Andrej Plenković kazao je da su svi okupljeni ponosni na predsjednicu koja je dokazala da štiti hrvatske nacionalne interese, cijeni žrtvu hrvatskih branitelja i poštuje prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

'Izbor u nedjelju je jednostavan jer je protiv nje loš kandidat koji dijeli Hrvatsku i čiji su gospodarski rezultati legitimitet da ne bude izabran', rekao je Plenković.

  • +5
Skup Kolinde Grabar Kitarović u Sesvetama Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

U Osnovnoj školi Novi Jelkovec, inače, locirana su četiri biračka mjesta, a objedinjene brojke iz 2. kruga svjedoče relativno tijesnom porazu HDZ-ove kandidatkinje (1434 : 1473 u korist Milanovića). Škoro je u prvom krugu osvojio 903 glasa, Milanović 637, a Grabar Kitarović svega 480 glasova.

To biračko mjesto, ujedno, ide u prilog tezi da se mnoštvo nevažećih listića u 2. krugu može pripisati upravo Škorinim pristašama, s obzirom na to da je ukupno registrirano 4,35 posto takvih listića, dok ih je u Novom Jelkovcu oko šest posto.

Potpuni poraz na vlastitom biračkom mjestu

I u Osnovnoj školi Matka Laginje, gdje predsjednica glasa na izborima sukladno mjestu prebivališta, također su četiri biračka mjesta. Zoran Milanović tamo je dobio 2191 glas, a Kolinda Grabar Kitarović 1017 glasova.

Milanovićevo biračko mjesto je u Osnovnoj školi Petra Zrinskog, gdje je bivši premijer i budući predsjednik također osvojio dvostruko više glasova od protukandidatkinje (917:435). Takvi omjeri ne čude jer je riječ o širem centru grada, a predsjednica ni na prvim predsjedničkim izborima nije dobro prošla u urbanim područjima.

  • +9
Zagreb: Zoran Milanović u društvu supruge glasovao na predsjedničkim izborima Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Iznimka u širem centru Zagreba u 2. krugu predsjedničkih izbora je biračko mjesto u Osnovnoj školi Grigora Viteza na Trnju, gdje je uskoro bivša predsjednica pobijedila Milanovića s prednošću od 10 glasova (220:210).

Ni njezine pobjede na zagrebačkoj periferiji uglavnom nisu premoćne, a registrirane su, između ostalog, u Bukovcu (Vatrogasni dom), Ivanji Reki, dijelu Kozari puteva, u Petruševcu (OŠ Žitnjak), Resniku (područni vrtić), dijelu Velikog Polja, Hrašću, Hrvatskom Leskovcu, Ježdovcu, dijelom na Laništu i u Lučkom (u OŠ Savski gaj i OŠ Lučko), u Maloj Mlaki, dijelom u Svetoj Klari, Branovec - Jalševec, djelomično u Dubravi i Gračanima, na Markuševcu (uz izuzetak Društvenog doma Bidrovec), djelomično u Sesvetama i Kobiljaku, u Belovaru, Dumovcu, Kraljevečkim Novakima, Lužanu, Novom Brestju, Starom Brestju, Šašinovcu, Šimunčevcu, Vurnovcu, Brezovici, Demerju, Dragonošcu, većem dijelu Kupinečkog Kraljevca, u Lipnici, Odranskom Obrežu, Odranskom Strmecu i Trpucima.