'dječak u haljini'

HDZ-ovca iz Kostrene razljutio dar djetetu za svetog Nikolu: Ne živimo u srednjem vijeku da zabranjujemo knjige, ali...

17.12.2020 u 09:38

Bionic
Reading

Osnovci iz Kostrene u povodu svetoga Nikole dobili su nagrađivanu knjigu televizijskog komičara BBC-a Davida Walliamsa 'Dječak u haljini' koja je dobila i svoju filmsku verziju i mjuzikl. No, ovakav izbor lektire na račun općinskog proračuna HDZ-ov Tomislav Matić smatra skandaloznim

'Odmah ću jasno reći, kako mi se ne bi imputirala homofobija ili netrpeljivost: ova je knjiga sasvim legitimna i ne živimo u srednjem vijeku da zabranjujemo knjige. Tko to voli i podržava, neka slobodno čita svojoj djeci, ali je apsolutno neprihvatljivo da se to nameće kao poželjno ponašanje kroz financiranje iz općinskog proračuna i nametanje takve ideologije desetogodišnjacima', kazao je za Novi list HDZ-ov Tomislav Matić.

'Dijete mi je došlo doma s tom knjigom i bio sam frapiran da Općina našim novcem propagira ovakvo ponašanje. To predstavlja kršenje Ustava, UN-ove konvencije o pravima djeteta, deklaracije o ljudskim pravima te Povelju o temeljnim pravima EU-a. Kroz praksu Europskog suda potvrđeno je da država ne može i ne smije odgajati djecu protivno volji njihovih roditelja što ste si vi u ovom slučaju uzeli za pravo', kazao je Matić ističući kako očekuje javnu ispriku za takav dar te ime osobe koja je odlučila da se takva knjiga nađe u rukama njegova djeteta te koje će sankcije biti poduzete protiv nje.

Tomislava Matića javnost poznaje kao bivšeg predsjednika HDZ-a Kostrene i direktora lokalnog komunalnog društva, piše Novi list te podsjeća kako je prije dvije godine slupao je automobil u vlasništvu tvrtke i napustio mjesto nesreće. Kasnije je tvrdio da nikad nije pobjegao, ali je ubrzo svejedno otišao s mjesta direktora KD Kostrena i čela lokalnog HDZ-a. No u toj stranci ostao je potpredsjednik

U javnosti se njegovo ime spominjalo i nekoliko godina ranije, kad je u izvješću revizije utvrđeno da je kao direktor komunalnog društva pozajmice isplaćivao i samom sebi, piše Novi list.