PRIJEVREMENI IZBORI

HDZ-ovac Josip Begonja novi gradonačelnik Drniša

27.01.2013 u 23:11

Bionic
Reading

Na prijevremenim izborima za gradonačelnika Drniša pobjedu je u nedjelju odnio HDZ-ov kandidat Josip Begonja. Prema privremenim podacima Gradskog izbornog povjerenstva, za HDZ i Begonju glasovalo je 1918 birača ili 65 posto, a za kandidatkinju HNS-a Vlatku Duilo 1049 ili 35 posto

Josip Begonja predsjednik je Gradskog vijeća, gdje HDZ ima s koalicijskim partnerima većinu, ujedno je predsjednik Gradske organizacija HDZ-a. Njegov zamjenik bit će Nikolu Lovrića, bivši pri čovjek HDZ Drniša.

HDZ se tako na izvršnu vlast u Gradu Drnišu vraća nakon osam godina.

Od ukupno 7652 Drnišana upisanih u biračke popise, glasovalo ih je 3059 ili 40,6 posto.

Krajem studenoga prošle godine izbore je raspisala Vlada RH nakon što je Ministarstvo uprave donijelo odluku o provođenju izbora nakon smrti gradonačelnika Ante Dželalije, koji je umro 6. listopada 2012. Kandidate za današnje prijevremene izbore istaknuli su HDZ i HNS.

Nakon objave rezultata, Josip Begonja je kazao kako je ovo putokaz pred redovne izbore u svibnju.

'HDZ je imao uspone i padove, ali ova stranka uvijek kad je najteže zna naći put. Današnja pobjeda je putokaz ne samo za grad Drniš nego i sve sredine u Šibensko-kninskoj županiji gdje HDZ nije na vlasti. Ovo su bili predizbori za ono što nas očekuje u svibnju, naš program kojim smo išli pred birače nije bio za dva mjeseca, koliko će trajati ovaj mandat, već za iduće četiri godine', kazao je u programu Radio Drniša Begonja.

Rezultate glasovanja u izbornom stožeru HDZ-a u Drnišu pratili su i šibensko-kninski župan Goran Pauk, članica Predsjedništava HDZ-a kninska gradonačelnica Josipa Rimac, predsjednik županijskog HDZ-a i saborski zastupnik Ante Kulušić, kao i gradonačelnici i načelnici županijskih gradova i općina u kojima je HDZ na vlasti.

Kandidatkinja drniške organizacije HNS-a za gradonačelnicu Vlatka Duilo, koja se lani priključila HNS-u, od 2005. je u dva mandata bila zamjenica gradonačelnika s Nezavisne liste pokojnoga Ante Dželalije. I prije službene objave rezultata priznala je poraz i čestitala pobjedniku Begonji te najavila svoju ponovnu kandidaturu na predstojećim redovnim lokalnim izborima u svibnju, kada će HNS istaknuti listu za Gradsko vijeće Drniša.

'Došli smo u Drniš da ostanemo, ovo je za nas početak političke borbe na ovom prostoru. Ovog trenutaka jedina jaka oporba HDZ-u u Drnišu je HNS. Ovo je bila borba političkog Davida protiv političkog Golijata, jer ovdje HDZ ima jako uporište', kazao je predsjednik županijskog HNS-a i zastupnik u Saboru RH Petar Baranović, koji se rekao kako je moguće da na iduće izbore idu u nekoj koaliciji.

HDZ, koji je imao apsolutnu vlast u Drnišu od prvih demokratskih izbora, izgubio je vlast nakon što je pokojni Ante Dželalija zbog nesuglasica s drniškim HDZ-om 2005. godine na izbore izišao sa svojom nezavisnom listom. Te je godine dobio i većinu u Gradskom vijeću, a na zadnjim izborima, prvim neposrednim izborima za gradonačelnika, pobijedio je Josipa Begonju, koji je pak predvodeći listu HDZ za Gradsko vijeće dobio najviše mandata.