DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO

HDZ-ova pozajmnica od PPD-a je legalna

06.07.2016 u 18:52

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u srijedu je odbacio te kao neutemeljene, neistinite i paušalne ocjene nazvao kritike iz GONG-a i Transparency International Hrvatska (TIH) o neučinkovitom DIP-ovom nadzoru financiranja političkih stranaka, ističući da je u slučaju HDZ-ovog uzimanja pozajmice proveden detaljan nadzor te je utvrđeno da se radi o dozvoljenom sredstvu financiranja

DIP u priopćenju navodi kako, sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, provodi nadzor financiranja političkih aktivnosti političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave izabranih s liste grupe birača, te je u okviru te nadležnosti tijekom 2015. proveo nadzor nad godišnjim financijskim izvještajima za 2014. nad 1057 subjekata.

Temeljem provedenog nadzora, dodaje, poslano je 195 obavijesti o počinjenim prekršajima te 105 prijedloga za donošenje odluke o obustavi isplate sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave izabranih s liste grupe birača, zbog povreda odredaba Zakona o financiranju.

"U odnosu na konkretan slučaj uzimanja pozajmice, u okviru provedbe nadzora nad godišnjim financijskim izvještajima za 2014. proveden je i detaljan nadzor nad financijskim izvješćem Hrvatske demokratske zajednice. Utvrđeno je da je HDZ dostavila godišnji financijski izvještaj za 2014. sa svim propisanim prilozima, u propisanom roku. U bilješkama uz financijski izvještaj, između ostaloga, navode se da obveze za kratkoročne kredite u iznosu od 4.148.027,00 kuna s pripadajućom kamatnom stopom od 7,5 posto. Za navedene kredite izdane su zadužnice od strane HDZ-a. Budući da je nadzorom utvrđeno da se radi o dozvoljenom sredstvu financiranja te da nisu utvrđene nepravilnosti niti povrede Zakona financiranju, nije bilo razloga za daljnje postupanje Državnog izbornog povjerenstva", tvrde u DIP-u.

Što se tiče prozivki o nedovoljnoj stručnosti i kapacitiranosti DIP-a za provedbu nadzora nad financiranjem političkih stranaka, ističu da, pored članova koji su pravnici, DIP ima i stručnu službu u okviru koje je ustrojen Odjel za nadzor financiranja političkih aktivnosti i izborne promidžbe, u kojem je zaposleno šest osoba visoke stručne spreme (od toga pet ekonomista i jedan pravnik), koje u cijelosti izvršavaju sve zakonom definirane zadaće.

U TIH-u su u utorak prozvali DIP da neučinkovito provodi nadzor financiranja političkih stranaka zbog nedostatnih kapaciteta.

"Članovi DIP-a uglavnom su pravnici, bez stručnog znanja o ekonomskim temama i financijama, a na čelu tog tijela je predsjednik Vrhovnog suda koji većinu radnog vremena odrađuje na Vrhovnom sudu", naveli su u TIH-u.

Sumnje u učinkovitost DIP-ova nadzora financiranja političkih stranaka izrazili su i u GONG-u, ističući kako bi DIP morao provoditi aktivniju kontrolu financijskih izvještaja stranaka i tražiti dodatne provjere putem drugih nadležnih tijela, "a ne da se događaju ovakvi slučajevi gdje možete predati izvještaje s nepotpunim podacima".

Podsjetimo, kako piše Nacional, Pavao Vujnovac, hrvatski poduzetnik koji se bavi plinskim poslom, vlasnik tvrtke Energia Naturalis, krovne tvrtke koja okuplja niz tvrtaka okupljenih oko javnosti najpoznatijeg Prvog plinarskog društva, zatražio je prije nekoliko dana da mu HDZ vrati 4,2 milijuna kuna koje je ta stranka posudila 2013. i 2014. godine.

Taj iznos Vujnovac je posudio HDZ-u na izravnu zamolbu Milijana Brkića, tadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a koji je nakon odlaska Tomislava Karamarka s mjesta predsjednika te stranke u prijelaznom razdoblju, kao njegov donedavni zamjenik, privremeno postao čelni čovjek HDZ-a.