pao proračun grada

HDZ-ova koalicija ruši HSP-ova gradonačelnika Gospića

30.12.2017 u 20:32

Bionic
Reading

Grad Gospić od subote ima privremeno financiranje jer je vladajuća koalicija HDZ, HSS, HSP dr. AS u današnjem nastavku sjednice, prekinute u srijedu, opet odbila podržati proračun za 2018. godinu kako ga je predložio gradonačelnik Karlo Starčević (HSP).

Odlučeno je tako na sjednici Gradskog vijeća, čiji je početak kasnio dva i pol sata zbog pregovora različitih političkih klubova predstavničkog tijela međusobno i s izvršnom vlašću, gradonačelnikom i njegovim zamjenicima.

Gospićki gradonačelnik Karlo Starčević (HSP), koji u Gradskom vijeću nema većinu već je u Gospiću na djelu kohabitacija, ocijenio je kako je cilj rušiti njega kao gradonačelnika. Dodao je kako mu se prigovara da gradski proračun nije razvojan, a da je 80 posto od ukupno 74 milijuna kuna definirano proračunskim potrebama, dok je od preostalih 20 posto po prvi put u povijesti Grada Gospića na investicije planirano šest milijuna kuna.

  • +18
Darko Milinović i lički HDZ Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vladimir Ivanov

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-HSS-HSP AS Petar Krmpotić rekao je kako je proračun tako loš da se nikakvim njihovim amandmanima nije dao popraviti. Naglasio je kako su s privremenim financiranjem dobili tri mjeseca rok za dobar gradski proračun, ali da taj rok može biti i puno kraći, ako od strane gradonačelnika bude dobre volje za suradnju.

Gradonačelnik Starčević je na sjednici optužio Krmpotića, kao bivšeg gradonačelnika, kako mu je "ostavio da sanira 17 milijuna kuna javašluka".

Starčević je također rekao da je 'uklonio s financiranja' nekoliko desetaka štetnih ugovora i 5,5 milijuna kuna duga, nazvavši besramnim optužbe da se u Gradu ništa ne radi. 

Napomenuo je da će se odlukom o privremenom financiranju moći financirati samo 'hladni pogon', neće biti ugovaranja novih poslova, a to, ustvrdio je, ide na dušu vladajućima i na znanje građanima.

Krmpotić se, pak, pozvao na "bezuvjetno mišljenje revizorskog izvješća" u njegovom mandatu.

Gradsko vijeće Grada Gospića ima 17 vijećnika. Koalicijsku većinu čine devet članova HDZ-ove koalicije (od čega sedam HDZ-a te po jedan HSS-a i HSP dr. Ante Starčević), dok oporbu čini šest vjećnika HSP-a, jedan SDP-a i jedan nezavisni vijećnik. Predsjednik Gradskog vijeća je Petar Radošević (HDZ).