ANDRO KRSTULOVIĆ OPARA

HDZ-ov džoker za jug kreće u utrku pod sloganom 'Split je glavni'

23.11.2016 u 14:04

Bionic
Reading

Splitski HDZ probio je led i prvi objavio ime svog kandidata za budućeg gradonačelnika: Kako se i očekivalo, isturili su saborskog zastupnika i donedavnog savjetnika predsjednice zaduženog za društvena pitanja Andru Krstulovića Oparu

Gradski odbor stranke odluku je donio jednoglasno, i to na prijedlog šefa ogranka Petra Škorića, koji je prije samo nekoliko mjeseci figurirao kao protukandidat i žestoko lobirao da se upravo njega gurne u izbornu utrku. U međuvremenu su se stvari iskristalizirale i sada su Škorić i Opara na konferenciji za novinare zajedno objavili da - kao kandidat za gradonačelnika i šef njegova stožera - kreću u bitku iz koje dosad nisu izlazili kao pobjednici.

HDZ, naime, nikada nije pobijedio na lokalnim izborima u Splitu, iako je gradom vladao u dva navrata - sredinom devedesetih, kada je nekoliko HNS-ovaca u Vlaku slobode pretrčalo u njihov tabor, te sredinom dvijetisućitih, kada su odigrali dupli pas s poduzetničkom Listom Veloga Mista.

Odbio fotelju ministra kulture

Andro Krstulović Opara (49) diplomirani je povjesničar umjetnosti i arheolog, a u politiku se upustio još kao 23-godišnji, najmlađi zastupnik u prvom sazivu Hrvatskog sabora. Nakon toga imao je karijeru u Ministarstvu vanjskih poslova, bio je i konzul u talijanskom Milanu, potom konzervator u Ministarstvu kulture te dosta uspješan ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića. Prije dvije godine bivša kolegica iz MVP-a Kolinda Grabar Kitarović pozvala ga je za svog savjetnika na Pantovčak, odakle je svojom voljom otišao jer se kandidirao za Sabor.

Već tada najavio je da je to samo međukorak do kandidature za gradonačelnika Splita, zbog koje je nedavno i odbio fotelju ministra kulture u vladi Andreja Plenkovića

'Za sve teme na nacionalnoj razini ubuduće će morati biti konzultirani i Split i njegov gradonačelnik. I zadnjih mjeseci jasno smo dali do znanja da se odluke o našem gradu donose ovdje', kazao je Opara, aludirajući na žestoku kritiku koju je lokalni HDZ uputio vlastitom ministru Lovri Kuščeviću zbog odustajanja od rušenja desetaka bespravnih objekata na plaži Žnjan. On osobno, kazao je, zalaže se za strogo provođenje zakona i ima nultu toleranciju za ilegalne pothvate te vrste.


Upravo Andro Krstulović Opara posljednjih mjeseci sustavno vrši javni pritisak na vlastitu stranku i zbog neprovođenja Zakona o sportu, što je u Splitu i Dalmaciji prvoklasna politička tema.

'Ova kandidatura za mene je čast i koju odgovorno i ponizno želim podijeliti sa svim građanima. Da, nudile su se lijepe pozicije u Zagrebu ili u diplomaciji, no osjetio sam da mi je mjesto u Splitu. Upravljanje gradom nije teško ako imate ljubav, moć i snagu za slušanje ljudi. HDZ je otvorena stranka i rado ćemo saslušati sve prijedloge i ideje koji idu u korist grada, s koje god strane političkog spektra dolazile', kazao je Opara.

'Nitko nam nije protivnik'


Slogan njegove gradonačelničke kampanje je 'Split je glavni', a označava želju da grad zajedno sa svojim metropolitanskim područjem konačno postane moćan motor razvoja unutar Hrvatske i bližeg dijela Bosne i Hercegovine te prepoznatljiv na Mediteranu.

'Zašto biti skroman? Split jest glavni i recimo to glasno! Nitko nam nije ni protivnik ni konkurencija, ali moramo imati svoje jasne ciljeve i vizije', dodao je HDZ-ov kandidat, označivši dosadašnje upravljanje gradom kao neambiciozno, bez ikakve vizije i odlučnosti.

Opara je imao i vrlo konkretan komentar na jednu od trenutačno glavnih gradskih tema - inflaciju spomenika, mahom različitim vojnim postrojbama, koji se postavljaju bez strategije i javnih natječaja i u pravilu rezultiraju urbanističkim nelogičnostima i dosta bijednim umjetničkim dosezima. Pogotovo jer je upravo on prije desetak godina sudjelovao u izradi strategije sustavnog odavanja počasti velikanima splitske i hrvatske povijesti, koje se ni Željko Kerum ni Ivo Baldasar nisu držali.

Neshvaćena aluzija na Kalmetu

'S najosjetljivijim osjećajima ljudi barata se na neprimjeren način. Ovo što danas doživljavamo nije na tragu naših pobuda u vrijeme donošenja strategije, a nije ni u skladu s odlukama Gradskog vijeća, pa se nadam da će tome doći kraj.'

Na koncu smo Oparu upitali kako bi se ponio kada bi kao gradonačelnik zaradio dvije optužnice USKOK-a, na što je odgovorio da to baš i ne može zamisliti jer bi značilo da je 'napravio neko veliko zlo'. Upitali smo ga bi li ipak u tom slučaju podnio ostavku, što se očekuje od gradonačelnika Zadra Božidara Kalmete, pa je shvatio aluziju i ipak reterirao. 'Nije potrebno pozivati na odgovornost prije nego što se donese presuda', kazao je.

Inače, splitsko-dalmatinski HDZ jučer je također jednoglasno donio odluku da za župana ponovno kandidira Zlatka Ževrnju. Njega ne očekuju veliki problemi jer je odnos snaga u toj županiji potpuno suprotan onome u Splitu. Ondje, naime, nikada u povijesti HDZ nije izgubio izbore.