ŠTO ĆE REĆI MOST?

HDZ ostaje pri Mlakaru kao ustavnom sucu, evo koja su druga imena

01.06.2016 u 10:32

Bionic
Reading

Klubovi stranaka Domoljubne koalicije jutros su održali zajedničku sjednicu u Saboru na kojoj se pojavio i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. Novinare je izbjegavao, a na pitanja je odgovorio samo predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Ivan Šuker koji je kazao da o glasanju o povjerenju na sjednici nije bilo riječi. Razgovaralo se, doduše, o ustavnim sucima i, unatoč spekulacijama o Mostovu protivljenju, HDZ ostaje pri tome da se kao jedan od kandidata predloži Davorin Mlakar

'Nije uopće bilo riječi o odnosima s koalicijskim partnerima. Sabor radi, ima točke koje raspravljaju odbori, sutra je jedna tematska sjednica oko poplave optužnica protiv hrvatskih generala jer to nisu optužnice protiv Hrvata u BiH nego optužnice protiv Republike Hrvatske', rekao je Šuker novinarima nakon zajedničke sjednice klubova Domoljubne koalicije.

Na dodatno pitanje, ponovio je da nije bilo riječi o Karamarku nego o zauzimanju političkog stava klubova prema izvješćima i drugim točkama koje dolaze na raspravu.

Upitan nije li neobično da nisu raspravljali o Karamarku, a cijelo vrijeme tvrde da imaju 76 ruku, Šuker je kazao: 'što znači neobično? Jučer sam govorio. Mi čekamo mišljenje Povjerenstva i kada dobijemo mišljenje Povjerenstva, odredit ćemo dan za raspravu i glasovanje. Sve ćete znati i ništa neće biti ispod žita'.

Kako će se u priči postaviti HSLS, pitali su novinari njihova zastupnika Darija Hrebaka. 'Mi želimo konkretne činjenice. Jedino meritorno tijelo koje će preuzeti sve činjenice i donijeti meritornu odluku jest Povjerenstvo. Smatram da ne treba nikamo žuriti. Prvo ćemo pričekati Povjerenstvo. Mislim da nije dobro da se Hrvatski sabor pretvara u sudnicu. Zato postoje institucije koje trebaju obavljati svoj posao, a onda ćemo mi donijeti odluku sukladno zaključcima upravo tih institucija', rekao je Hrebak.

Jedna od tema o kojoj se raspravljalo na sjednici Kluba bio je i izbor ustavnih sudaca, no Šuker previše detalja nije želio otkriti. 'Danas je Odbor u 13.30, sutra ili u petak će se uvrstiti u dnevni red, u petak će se raspraviti i ja sam uvjeren da će Hrvatska u petak poslijepodne imati 10 novih ustavnih sudaca', rekao je Šuker.

Nije želio govoriti tko su HDZ-ovi kandidati i je li među njima i Davorin Mlakar koji je navodno sporan Mostu.

'Hrvatska će imati 10 novih sudaca i kad govorimo o Ustavnom sudu nije dobro govoriti - vaši i naši nego su to, prije svega, pravni stručnjaci koji su bitni za funkcioniranje države', rekao je Šuker.

Da Domoljubna koalicija ostaje pri Mlakaru, potvrdio je Pero Ćorić iz HSP AS-a. 'Pero Ćorić, to je njegova stvar. Ja sam legalist, poštujem institucije Sabora, mi smo dogovorili tu listu, ta lista će biti na odboru i ona će biti službena tek onog trenutka kada je Odbor usvoji. Do tada je neozbiljno bilo čije naklapanje, moramo poštovati jedni druge, poštovati svaki glas u Saboru', rekao je Šuker.

Iako Šuker nije želio govoriti o ustavnim sucima i imenima, doznajemo da je HDZ ostao pri tome da se Davorin Mlakar predloži na listi od 10 kandidata. HDZ je, doznajemo ipak, izmijenio jedno ime i sada, umjesto aktualnog suca Marija Jelušića, predlaže drugog aktualnog suca Marka Babića.  Uz njih u Ustavni sud, doznajemo, trebali bi ući aktualna sutkinja Snježana Bagić, odvjetnik i bivši predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Miroslav Šumanović te sudac Vrhovnog suda Branko Brkić. Opozicija će predložiti da se za ustavne suce izaberu zastupnici Josip Leko i Ingrid Antičević Marinović, odvjetnica Lovorka Kušan, odvjetnik Rajko Mlinarić te predsjednik Upravnog suda Andrej Abramović