UPLITANJE U IZBORE

HDZ o spornim oglasima: 'Google je napravio grešku'

03.04.2024 u 18:08

Bionic
Reading

Ivana Kekin iz stranke Možemo ukazala je u srijedu na moguće uplitanje poljske ekstremne desnice u izborni proces u Hrvatskoj plaćanjem oglasa HDZ-a. Ubrzo nakon toga oglasio se i HDZ

'Tijekom dana uočili smo na društvenim mrežama HDZ-ove Google oglase koje oglašava stanoviti Izborni komitet poljske stranke Pravo i Pravda, to upućuje na vrlo osnovanu sumnju da se strana pravna osoba pokušava umiješati u domaće izbore', upozorila je zastupnica Možemo! Ivana Kekin na izvanrednoj konferenciji za novinare.

HDZ se ubrzo nakon toga oglasio o spornim oglasima.

'Informacije koje je stranka Možemo plasirala u javnost i u kojima tvrde da Google oglase u predizbornoj kampanji za Hrvatsku demokratsku zajednicu oglašava komitet poljske stranke Pravo i pravda (PiS) – su neprovjerene i neistinite. Hrvatska demokratska zajednica plasira oglase preko računa koji je verificiran za političko oglašavanje od strane Googlea. 

Klikom na informacije na svakom oglasu Hrvatske demokratske zajednice vidljivo je da je oglašivač „Hrvatska demokratska zajednica” (broj ad accounta: 779-048-8923), ali ustanovili smo da je došlo do greške od strane oglašivačke mreže Google, jer umjesto naziva oglašivača “Hrvatska demokratska zajednica” navodi spornu poljsku stranku Pravo i Pravda (PiS).

Zatražili smo hitno očitovanje od Googlea o prikazivanju oglasa pod nazivom netočnog oglašivača! Hrvatska demokratska zajednica niti u jednom trenutku u ovoj kampanji nije prekršila smjernice Državnog izbornog povjerenstva. Sve naše oglašivačke aktivnosti na digitalnim mrežama javno su dostupne', kazali su iz HDZ-a.