deseta izborna jedinica

Stranka Direkt u Splitu podržala Možemo!

02.04.2024 u 19:43

Bionic
Reading

Stranka Direkt, bivša Pametno za Split i Dalmaciju, u utorak je u Splitu dala podršku političkoj platformi i kandidacijskoj listi Možemo! u 10. izbornoj jedinici, te Sandri Benčić kao kandidatkinji za predsjednicu Vlade

Koordinatorica Možemo! i premijerska kandidatkinja Sandra Benčić je poručila da žele ispraviti one politike i odluke koje su kod građana izazvale osjećaj nepravde, nejednakosti i nemoći spram onih povlaštenih.

Želimo Hrvatsku u kojoj država brine za sve građane, u kojoj je ekonomija usmjerena na ostvarenje dostojanstvenih plaća i uvjeta rada, u kojoj je razvoj svih regija zemlje ujednačen. Želimo provesti promjene koje će Hrvatsku učiniti zemljom u koju se dolazi, a ne zemlju iz koje se odlazi, poručila je Benčić na konferenciji za novinare.

  • +8
Možemo predao liste Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Predsjednica stranke Direkt Kristina Vidan izvijestila je da su odlučili da neće sudjelovati na izborima za Hrvatski sabor 17. travnja, jer je fokus njihovog djelovanja "bio i ostao Split i Dalmacija".

Pojasnila je da prate situaciju na nacionalnoj političkoj sceni i da su odlučili podržati listu Možemo! u 10. izbornoj jedinici, kao i Sandru Benčić kandidatkinju za premijerku jer je, kako kaže, Možemo! jedna od rijetkih stranaka koja je ostala dosljedna u zastupanju vrijednosti koje dijeli i Direkt.

Sandra Benčić osvrnula se na izjavu Andreja Plenkovića o broju žena na izbornim listama Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilić / CROPIX

Koordinatorica splitske lokalne grupe Možemo! Tamara Visković je rekla da sve njihove suradnje moraju imati ukorijenjenost u sličnim vrijednostima i rok trajanja duži od datuma izbora, te da će svaki zastupnik Možemo! u Saboru biti borben i argumentiran zagovarač takvih politika i niti jedna vlada neće od njih dobiti bjanko potpis na ijedan od budućih poteza.

Nositelj liste Možemo! u 10. izbornoj jedinici Đuro Capor je, među ostalim, rekao da će se založiti za zaustavljanje i nekontrolirano širenje urbaniziranog prostora i bespravnu gradnju, te promjene zakonodavnog okvira za lokalne referendume jer želi jaču participaciju građana u prostornom planiranju, osobito za velike prostorne zahvate.

Benčić je novinarima odgovorila da Možemo! neće pristati na bilo kakvu postizbornu koaliciju u kojoj bi bile stranke desnice, primjerice Domovinski pokret i Most, koje, po njezinim riječima, zastupaju anticivilizacijske vrijednosti, od odnosa prema ženama kroz inicijativu o odbacivanju Istanbulske konvencije, do ekonomskih mjera poput najava privatizacije HEP-a.

"Možemo neće dati podršku ni jednoj Vladi u kojoj bi takve ideje bile zastupljene, kao što ćemo se boriti protiv teza koje na takvim pitanjima stižu iz HDZ-a, poput izjave Andreja Plenkovića po kojem je zastupljenost žena na listama 'redundantno' pitanje. Poručujemo mu da će nakon izbora on postati redundantan", rekla je Benčić.