NEĆE PODRŽATI KANDIDATE

'HDZ nitko nije konzultirao oko izbora ustavnih sudaca'

09.07.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Gost Novog dana bio je bivši HDZ-ov ministar uprave Davorin Mlakar koji je u razgovoru s Tihomirom Ladišićem komentirao proceduru izbora ustavnih sudaca. U četvrtak će se u Saboru glasovati o tri kandidata za Ustavni sud

Mlakar nije uvjeren da će ijedan od predloženih kandidata dobiti dvotrećinsku većinu. 'Ovakav način izbor ustavnih sudaca prvi put u parlamentarnim klubovima ne vodi dobrim rješenjima i tako silujemo neke procedure. Mislim da ni unutar vladajuće koalicije nisu podijeljene simpatije prema nekim kandidatima', kazao je Mlakar za televiziju N1.

Bivši ministar kaže da se s HDZ-om uopće se nije razgovaralo o kandidatima i rezultat cijelog postupka sada je  isključivo prijedlog pozicijskih stranaka.

Troje su kandidata Mladen Bajić, sutkinja Čalić i Sanja Barić; Mlakar naglašava da potporu HDZ-a neće dobiti kandidati opozicijskih stranaka.

U oporbenoj stranci smatraju da pokazivanje sile pozicijskih stranaka nije dobro jer se radi o ljudima u instituciji koja odlučuje o važnim stvarima. 'Mišljenja smo da tri Bajićeva mandata kao državnog ga odvjetnika diskvalificiraju za suca Ustavnog suda, jer će on u krajnjoj liniji biti u sukobu interesa s obzirom na predmete koje je vodio u kaznenim postupcima', mišljenja je Mlakar.

Dvoje kandidata, sutkinja Čalić i Bajić sudjelovali su u sudskim procesima protiv HDZ-a. Mlakar kaže da nisu stranka koja bi željela reagirati na svaku pravosudnu odluku, ali s obzirom na to da su ovi dvoje tumačili zakon na način na koji mislimo da je neprihvatljiv već time smatraju da ti ljudi nisu kompetentne osobe.

O Sanji Barić nemaju nikakvih zamjerki jer je ona je profesorica ustavnog prava i kompetentna osoba i u razgovoru pred Odborom ostavila je daleko najbolji dojam, ali ako je procedura garancija neke demokratske prakse, onda je ovakav način dovođenja pred gotov čin neprihvatljiv. Vjeruje da je neophodno postići konsenzus svih stranaka.