GORDAN JANDROKOVIĆ

HDZ niti drugi tjedan neće uspjeti sakupiti većinu u Saboru?

28.04.2017 u 20:57

Bionic
Reading

Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i potpredsjednik Sabora, kojem se smiješi i pozicija šefa parlamenta, otkrio je kako nije siguran kako će HDZ tijekom sljedećeg tjedna uspjeti formirati saborsku većinu iako je Andrej Plenković jučer kazao kako je to gotova stvar

Na pitanje kada će Vlada imenovati nove ministre u resorima koji su bili pod Mostovom jurisdikcijom, Jandroković je za Dnevnik Nove TV rekao kako to najvjerojatnije neće biti prije lokalnih izbora. Dodao je i da sumnja kako će se tijekom sljedećeg tjedna formirati saborska većina, a nakon toga Sabor ima stanku zbog lokalnih izbora.

Prokomentirao je izjavu šefa Mosta Bože Petrova da je Plenkovića još u siječnju upozoravao na Agrokor, a da su mu HDZ-ovci u Vladi rekli da hiperventilira.

'Znam da kada su došle prve informacije, da se ozbiljno tome pristupilo… Petrov je bio je informiran o svemu, dnevno se o toj temi razgovaralo deset, 12, 14 sati. Petrov je povremeno dolazio na sastanke. Bio je informiran o načinu na koji se rješava ovo važno pitanje', kazao je Jandroković.

Nije želio odgovoriti od kolikog broja saborskih zastupnika HDZ uživa podršku. 'Razgovarat ćemo sa svima koji mogu osigurati političku stabilnost', kazao je i dodao da su za HDZ prijevremeni izbori zadnja opcija, što je kaže, u četvrtak usuglašeno na Predsjedništvu stranke. Prva je opcija pokušaj preslagivanja većine u Saboru, druga je opcija manjinska Vlada. Treća i zadnja su izbori.

'U ovom trenutku narušavati tu političku stabilnost značilo bi ugroziti situaciju s Agrokorom, turističku sezonu, krizu na granici...', kazao je.

Na pitanje kada će na dnevni red Sabora doći rasprava o opozivu Bože Petrova i njegovo imenovanje, Jandroković odgovara: 'Danas je 79 zastupnika potpisalo da ne žele da je Petrov predsjednik Sabora, on nema politički legitimitet, po meni bi bilo logično da odstupi. Po poslovniku predsjednik određuje kada će koja točka doći na dnevni red. No on proceduru stavlja ispred političkog legitimiteta kojeg nema. Mi ne želimo izbjeći raspravu o Zdravku Mariću kako bismo raščistili laži i obmane Mosta i SDP-a kako bi pokupili jeftine političke bodove za lokalne izbore', zaključio je.