preslagivanje bez njih

Mostovci zasad bez slabe karike: S HDZ-om? Nema šanse

28.04.2017 u 14:44

Bionic
Reading

Šef Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je u četvrtak da HDZ kreće u preslagivanje parlamentarne većine, a ako to u 'sljedećih nekoliko dana' ne uspije – slijede novi izbori. Jedno od pitanja koja se u kontekstu preslagivanja postavljaju jest i ono može li Plenković na svoju stranu pridobiti neke od ukupno 15 Mostovih zastupnika. Tko bi to u Mostu mogao biti 'najslabija karika'?

Iz Kluba zastupnika Mosta rezolutno poručuju: nema šanse da itko od naših zastupnika uđe u takvu kombinaciju. Politička situacija jako se zaoštrila nakon što je u četvrtak premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade javno uručio otkaze Mostovim ministrima.

Do usijanja je došlo u petak ujutro, kad je Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić poručio da se Hrvatska nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi te da narod mora reagirati jer se radi o uzurpaciji vlasti. De facto, on je indirektno pozvao građane na prosvjed protiv HDZ-a i Plenkovića.

I bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko lani je pokušao presložiti parlamentarnu većinu, računajući pritom i na raskol Mosta. Nije uspjelo. A sudeći prema razgovorima s njihovim zastupnicima, ni ove godine HDZ-u neće uspjeti preoteti nekog od njih.

Od 15 članova Mostova saborskog kluba, 13 je 'starih' mostovaca, a dvojica zastupnika pridružila su se Mostu tek nakon lanjskih izvanrednih izbora. 'Stari' mostovci tvrde da su čvršći nego ikada, baš kao i dvojica došljaka – Tomislav Žagar i Hrvoje Runtić.

'Nema šanse da uopće pristanem razgovarati s HDZ-ovcima na temu eventualnog preslagivanja. Ali, iskreno, to i ne očekujem jer mislim da su oni već odlučili ići na nove izbore. Smatram da prosječan HDZ-ovac traži nove izbore jer misli da bi HDZ trebao vladati sam, bez koalicijskih partnera, kako bi radili što ih je volja', rekao je za tportal Tomislav Žagar, u Sabor izabran na listi SDP-a, a potom se priključio Klubu zastupnika Mosta.

'Ostajem uz Most nezavisnih lista do kraja. I čast mi je biti uz te i takve ljude', tvrdi za tportal Hrvoje Runtić, odgovarajući na pitanje ima li ikakve šanse da sudjeluje u preslagivanju - bilo HDZ-a, bilo SDP-a.

Runtić je u Sabor ušao na listi Živog zida, a potom se pridružio Klubu zastupnika Mosta.