OPTUŽBE BIVŠEG MINISTRA

'HDZ kupuje izbore i pritom vrtoglavo pada na testu čovječnosti'

14.05.2020 u 14:52

Bionic
Reading

Zastupnik Demokrata Mirando Mrsić u četvrtak je poručio kako HDZ priprema "Titanic scenarij" nakon izbora u kojem će čamac za spašavanje imati samo privilegirani, a socijalno ugroženi, umirovljenici, radnici i poslodavci koji nisu na HDZ-ovoj platnoj listi će jedva preživljavati.

"Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, bez da je trepnuo, uzeo je gotovo pola milijardi kuna osobama s invaliditetom kako bi utišao poslodavce. Ova sredstva potpora za očuvanje radnih mjesta bila su mahom isplaćivana i socijalno neosviještenim tvrtkama koje nikad nisu zaposlile ni jednu osobu s invaliditetom. To znači da im je ova Vlada sada i sredstva vratila s kamatom", kazao je Mrsić na konferenciji za novinare. Izmjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom i uzimanje novca invalidima, istaknuo je, podržali su SDP i MOST dok, dodao je, on i Hrelja, Vlaović, Vucelić i Sabolek nisu podržali taj zakon koji otima novce invalidima. Mrsić je kazao da je oštro upozoravao HDZ kako to ne smiju radi te da HDZ-ova ‘alanfordovska’ vlast uzima osobama s invaliditetom i daje pjevačima, nogometašima, naftašima i Škori.

Istaknuo je da je u više navrata ukazivao na probleme koji će se stvoriti zbog isplate sredstava poslodavcima umjesto na račune radnika, kao i na brojne propuste na koji način i kome se trebaju isplaćivati poticaji. "Sada se još jednom dokazuje kako su HDZ-ova Vlada i premijer Plenković bešćutno lagali građanke i građane jer po riječima ministra Aladrovića tvrtke koje su dobile poticaje mogu slobodno dati otkaz svojim radnicima", istaknuo je.

"Ovim poticajima radnici nisu zaštićeni nego se bacio novac poreznih obveznika. HDZ ovime pada na testu čovječnosti odavno, sada vrtoglavo, a taj test plaćaju hrvatske građanke i građani. Vlada je pripremila rebalans proračuna samo kako bi kupila izbore. Što će biti nakon izbora ide po onoj, tko živ, tko mrtav", upozorio je Mrsić, dodavši da će jedva preživljavati socijalno ugroženi, umirovljenici, radnici i poslodavci koji nisu na HDZ-ovoj platnoj listi. Po njegovoj ocjeni, ovim načinom surovog Vladinog djelovanja Hrvatska je svjetlosne godine udaljena od osnovnih demokratskih načela, poštivanja prava i sloboda građanki i građana, a nismo postigli ni bazni prag socijalno osviještenog društva. Vjeruje da od lipnja slijedi novi val nezaposlenih, rapidno zaduživanje, slab ciklus gospodarskog rasta, a Hrvatska će spasti na dužničko ropstvo za koje se sigurno ni branitelji nisu borili. Sa zdravstvenog i ekonomskog stajališta mi nismo spremni za još jedan val korona pandemije koja se mora očekivati i za koju već sada moramo imati jasne scenarije djelovanja, upozorio je.

"Plenković će s HDZ-om i par njihovih satelita, na ovom hrvatskom Titanicu, prvi uskočiti u čamac za spašavanje. Sigurno se neće žrtvovati. To pokazuju i njegove naredbe ministrima koji režu tamo gdje ne bi trebali jer ih je strah revidirati Vatikanske ugovore i povlaštene i braniteljske mirovine te rezati lakomost HDZ-ovog korumpiranog fun kluba", zaključio je Mrsić.