ODLUKA NA KLUBU

HDZ će, uz Šeparovića, za ustavnog suca podržati i Arlovića?

12.07.2017 u 12:19

Bionic
Reading

HDZ bi kao drugog kandidata za ustavnog suca mogao podržati Matu Arlovića. Nagovijestio je to predsjednik HDZ-ovog kluba zastupnika Branko Bačić, kazavši da će stranka donijeti konačnu odluku na sjednici kluba

'Skloni smo podržati i predložiti imenovanje kolege Arlovića, ali o tome ćemo još odlučiti u klubu HDZ-a u 13.30', kazao je Bačić na pitanje novinara u Saboru je li točna informacija da je Arlović treći kandidat za ustavnog suca.

Podsjetimo, na Ustavnom sudu treba se popuniti tri mjesta - jednog kandidata predlaže oporba, dok bi druga dva trebala predložiti vladajuća većina. S obzirom na to da je za izbor ustavnih sudaca potrebna dvotrećinska većina, nužan je kompromis između oporbe i vladajućih.

SDP je već javno rekao da će podržati Gorana Selanca za ustavnog suca. S druge strane neslužbeno se moglo čuti da HDZ inzistira na tome da se u Ustavni sud ponovno izabere aktualni predsjednik tog suda Miroslav Šeparović. U glavnoj vladajućoj stranci nadali su se reizboru tri aktualna suca - osim Šeparovića, željeli su izbor Antuna Palarića i Mate Arlovića.

Iako su se nadali da će SDP predložiti Arlovića, glavna oporbena stranka na sjednici kluba većinom glasova opredijelila se za Selanca. 'Spremni smo podržati jednog kandidata kojega predloži HDZ, ali apeliramo da to ne bude nijedan kandidat koji je sudjelovao u presudi u slučaju Sanader, za koji smatramo da je derogirao ustavnu odredbu koja se tiče pretvorbe i kriminala', kazao je prije koji tjedan Davor Bernardić.

Arlović možda nije bio SDP-ov prvotni izbor, no kako doznajemo, na današnjoj sjednici kluba zastupnika odlučeno je da će podržati HDZ-ov prijedlog da se Arlović ponovno izabere u Ustavni sud.