neuspjeh

HDZ BiH poziva na uspostavu Vijeća ministara bez postavljanja uvjeta

20.08.2019 u 13:49

Bionic
Reading

Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) pozvala je u utorak vodeće srpske i bošnjačke stranke, nakon neuspjeha u postizanju dogovora o novom Vijeću ministara, da umjesto postavljanja uvjeta o izboru mandatara za Vijeće ministara i slanja Nacionalnog godišnjeg programa (ANP) NATO, pronađu način za postizanje dogovora koji bi pomogao ubrzavanju euroatlantskih integracija zemlje

„Sva daljnja uvjetovanja političkih predstavnika moraju se žurno pretvoriti u uspostavu konstruktivnog dijaloga i međusobno uvažavanje s ciljem razvoja političkog i društvenog dogovora na opću dobrobit naše domovine Bosne i Hercegovine“, navodi se u priopćenju HDZ-a BiH. Ranije tijekom dana trojica članova Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović odgodili su održavanje dviju sjednica državnog vrha, jer je Dodik protivi približavanju NATO savezu, na čemu inzistiraju njegove kolege u Predsjedništvu BiH Komšić i Džaferović. Njih dvojica pak približavanje NATO-u postavljaju kao uvjet za imenovanje mandatara za novi saziv Vijeća ministara koji dolazi iz redova Dodikova SNSD-a. Iz HDZ-a BiH smatraju kako postoji prostor za dogovor.

„Vjerujemo kako i pored današnjeg neuspjelog pokušaja dogovora Presjedništva BiH oko ključnih pitanja za budućnost, Bosna i Hercegovina i dalje ima polazišta za dogovor te ne smije odustati od nastojanja da što prije dobije vlast i nastavi napredak prema euroatlanskim integracijama“, navodi se u priopćenju. HDZ BiH je upozorio kako početkom rujna istječe 30-dnevni rok o uspostavi vlasti čak deset i pol mjeseci nakon posljednjih izbora, a riječ je o roku na koji su se potpisivanjem sporazuma o uspostavu vlasti obvezali stranački čelnici Dragan Čović iz HDZ-a BiH, Milorad Dodik iz SNSD-a i Bakir Izetbegović iz SDA. Ukoliko se sporazum ne provode, u HDZ-u BiH strahuju da bi moglo doći do nove krize koja nikome ne odgovara.