redovite obaveze

HDZ BiH inzistira na hitnom donošenju proračuna institucija BiH

30.05.2022 u 18:10

Bionic
Reading

HDZ BiH pozvao je u ponedjeljak Vijeće ministara BiH na hitno usvajanje proračuna za 2022. godinu kako bi se mogle financirati sve obveze države, što uključuje i izdvajanje novca za održavanje općih izbora predviđenih najesen ove godine

Dužnosnici vodeće hrvatske stranke posljednjih tjedana našli su se na meti oštrih kritika diplomatskih predstavnika SAD-a i EU-a u BiH, te bošnjačkih stranaka i Središnjeg izbornog povjerenstva jer su se protivili donošenju posebne odluke za financiranje izbora, te su inzistirali da se državnim proračunom riješi taj problem.

Posljednja dva tjedna ministri iz vodećih bošnjačkih i srpskih stranaka poduprli su takav način financiranja izbornog procesa, no hrvatski ministri bili su protiv i odluka se nije mogla donijeti.

Ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda predao je u petak nacrta proračun u koji su uključena i sredstva za održavanje općih izbora zakazanih za 2. listopada.

"Hrvatska demokratska zajednica BiH poziva Vijeće ministara na žurno usvajanje kako bi se stvorili pretpostavke za ubrzano donošenje proračuna", priopćili su iz HDZ-a BiH. Dodali su kako na taj način dužnosici ove stranke sustavnim rješenjima nastavljaju biti "predvodnici politike vladavine zakona i pravne države u svim procesima koji su važni za BiH".

Nakon što nacrt proračuna za 2022. usvoji Vijeće ministara BiH, službeno ga treba prihvatiti Predsjedništvo BiH koje je službeni predlagač Parlamentarnoj skupštini koja ga u konačnici potvrđuje ili odbacuje.

U BiH nije donesen proračun niti za 2021. unatoč tome što ga je ministar Bevanda predložio, a Predsjedništvo se nije moglo suglasiti o njemu. Državna razina BiH sada funkcionira u režimu privremenog financiranja u kojemu je moguće plaćati samo redovite obveze.

U proračunu je predviđeno više od 13 milijuna maraka (oko 6,6 milijuna eura) za održavanje izbora, no Središnje izborno povjerenstvo zatražilo je još dodatnih 1,45 milijuna eura pravdajući takav zahtjev povećanjem troškova, naknadama za biračke odbore te inflacijom i poskupljenjem biračkoga materijala.