IPAK PROGLEDALI KROZ PRSTE

HBOR otkrio kako je odobren kredit Šegonovoj tvrtki

16.01.2014 u 15:51

Bionic
Reading

Iz HBOR-a su konačno objavili detalje pod kojima su kreditirali tvrtku Facta vera. Priznaju kako su im unatoč lošim financijskim pokazateljima dali kredit, ali sa znatno nepovoljnijim uvjetima nego što su bili standardni za taj program. Umjesto kamate od 1 do 3 posto, dana im je prosječna kamata od 5,31 posto uz poček od 3 godine.

Društvo Facta Vera d.o.o. u pisanom je obliku dalo suglasnost HBOR-u za javnu objavu podataka, odnosno oslobodili su ih čuvanja bankarske tajne, pa su se iz ove banke obratili priopćenjem iznoseći detalje kredita.

'Društvo Facta Vera d.o.o. prvi puta se obratilo HBOR-u u vrijeme kada su ulazili u projekt kupnje i obnove hotela Korkyra 2008. godine, no HBOR zbog nedostatka sredstava uslijed utjecaja financijske krize nije bio u mogućnosti pratiti projekt, te je projekt financiran od strane poslovne banke.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak kroz podjelu rizika s poslovnom bankom odobrila je u srpnju 2012. godine na sjednici Uprave HBOR-a društvu Facta Vera d.o.o. kredit u iznosu od 31,4 milijuna kuna. Kredit je odobren pod sljedećim uvjetima:

-ročnost 17 godina (uz poček od 4 godine i 13 godina otplate)
-kamatna stopa za 5 milijuna kuna je 3 posto godišnje, a za iznos od 26,4 milijuna kuna kamatna stopa je tržišna i iznosi 5,74 posto godišnje, što znači da je prosječna kamatna stopa za cijeli kreditni iznos 5,31 posto.

U vrijeme odobrenja kredita kamatna stopa po programu Turizam iznosila je 3 posto, odnosno 1 posto za tržišno dokazane poduzetnike koji ulažu na otoke.

Odobreni kredit društvu Facta Vera d.o.o. je najskuplji kredit odobren za potrebe kreditiranja turizma u 2012. godini tijekom koje je odobreno 77 kredita po programu Turizam u iznosu od 1,5 milijardi kuna, uz prosječnu kamatnu stopu od 2,7 posto.

Kreditni program Turizam bio je podloga za dodjelu kredita, namjena nije bila u potpunosti u skladu s programom, ali je bila u skladu s Općim uvjetima kreditnog poslovanja koji su dopuna svakog programa kreditiranja i temeljem kojih je omogućena refundacija za već izvršena plaćanja. Opći uvjeti kreditnog poslovanja su javni dokument objavljen na mrežnim stranicama HBOR-a kao i svi kreditni programi. HBOR refundacijom smatra isplatu klijentu za namjenu koja se uklapa u program kreditiranja, a koja je ranije izvršena temeljem vjerodostojnih poslova i za koju se može dokumentirati da je plaćena.

HBOR je pri odobrenju kredita odstupio i od programom propisane kamatne stope (3 odnosno 1 posto) i odobrio znatno višu kamatnu stopu odnosno tržišnu kamatu od 5,74 za dio kredita koji se odnosio na refundaciju uloženih sredstava u obnovu hotela Korkyra. Za manji iznos kredita koji se odnosio na novu investiciju odobrena je kamatna stopa od 3 posto, a ne 1 posto iako se radilo o ulaganju na otok, budući Društvo nije ispunjavalo uvjete tržišne konkurentnosti u smislu zadovoljenja programom propisanih financijskih pokazatelja.

Tijekom 2012. godine HBOR nije niti jedan zahtjev za kredit podnesen po programu Turizam vratio zbog nedostatka sredstava. Ukupno u 2012. vraćeno je 26 kreditnih zahtjeva i to 6 zbog nedostatnog osiguranja, 9 nepotpune dokumentacije, 2 klijenta su odustala od zahtjeva, 1 zbog loših financijskih pokazatelja, 1 zbog loše ocijene projekta, a od 7 zahtjeva koji se nisu uklapali u program tri zahtjeva su upućena na drugi kreditni program, jedan je odobren po traženom programu nakon dorade, u jednom slučaju se radilo o izgradnji stambene vile i u dva slučaja podnositelj zahtjeva je imao dospjelih kreditnih obveza', stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik uprave Anton Kovačev.