PRESUDE ZA HERCEG-BOSNU

Haškoj šestorici 111 godina zatvora

29.05.2013 u 13:59

Bionic
Reading

Šestorica bivših vojnih i političkih čelnika Herceg-Bosne nepravomoćno su osuđeni u srijedu na Haškom sudu na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima i drugim nehrvatima od 1992. do 1994. godine. Jadranko Prlić dobio je 25 godina zatvora. Na po 20 godina osuđeni su Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Valentin Ćorić osuđen je na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora

Presude osuđenima počinju teći od današnjeg dana, a u trajanje kazne uračunat će se vrijeme provedeno u pritvoru. Osuđenici će ostati u pritvoru Haškog suda dok se ne dovrše pripreme za njihovo prebacivanje u države gdje će izdržavati kazne, rekao je francuski sudac Jean-Claude Antonetti prilikom izricanja prvostupanjskih presuda.

Sudsko vijeće smatra da je Jadranko Prlić znao o zločinima hrvatskih snaga i o zločinima u logorima i nije intervenirao iako je mogao, te je zaključilo da je Prlić značajno doprinio udruženom zločinačkom pothvatu i bio jedan od glavnih članova. Jadranko Prlić je proglašen krivim za točke optužnice dva do pet i osuđen na 25 godina zatvora.

Bruno Stojić je također doprinio udruženom zločinačkom pothvatu jer je sudjelovao u planiranju vojnih akcija u Mostaru te je bio informiran o zločinima HVO-a. Većina u Vijeću ga je proglasila krivim i izrečena mu je jedinstvena zatvorska kazna od 20 godina.

I Slobodan Praljak sudjelovao je u zločinima koji su počinjeni u akcijama HVO-a, imao je ovlasti nad oružanim snagama i vojnom policijom, kaže sudac. Bio je veza između Hrvatske i HVO-a te je prenosio zapovjedi iz Hrvatske vođama HVO-a. Donosio je odluke o vojnim operacijama i imao ulogu pri njihovom izvršavanju. To se odnosi i na operaciju koja je dovela do rušenja Starog mosta u Mostaru. Znao je za premještanja stanovništva, ubojstva i uništavanje imovine. Poricao je zločine i nije kazneno gonio odgovorne. Sudjelovao je u skrivanju zločina u Stupnom Dolu. Praljak je proglašen krivim za točke optužnice 2., 3., 22. i 23. Vijeće mu je izreklo zatvorsku kaznu od 20 godina.

Značajan doprinos u udruženom zločinačkom pothvatu je imao i Milivoj Petković jer je planirao vojne operacije u općini Gornji Vakuf, rukovodio akcije u općini Jablanica te ometao pristup međunarodnim snagama i promatračima, rekao je sudac. Vijeće je Petkoviću izreklo zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina.

Valentin Ćorić koji je bio načelnik uprave vojne policije, koristio je svoje jedinice za deložiranja u Mostaru i u Gornjem Vakufu te u općinama Stolac i Čapljina i na taj način doprinio počinjenju zločina, zaključilo je Vijeće. Vijeće je Ćoriću izreklo zatvorsku kaznu u trajanju od 16 godina.

Berislavu Pušiću izrečena je jedinstvena zatvorska kazna u trajanju od 10 godina.

Sud je utvrdio da je postojao udruženi zločinački pothvat predvođen bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom čiji je cilj bio etničko čišćenje područja Herceg-Bosne radi stvaranja 'velike Hrvatske'.