NOVI PRITISAK NA HRVATSKU

Haški tužitelj u potrazi za topničkim dnevnicima

Brammertz

Brammertz

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz došao je u Zagreb kako bi osobno urgirao kod hrvatskih vlasti da pronađu nestale topničke dnevnike iz operacije Oluja

Brammertz se sastao s potpredsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, ministrom pravosuđa Ivanom Šimonovićem i njihovim suradnicima koji tragaju za nestalim dokumentima. Haško tužiteljstvo od početka suđenja Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču traži dokumente o djelovanju Specijalne policije i upotrebi topništva u operaciji Oluja.

Dio dokumenata Hrvatska je pronašla i dostavila Haagu, ali ne sve. Tužiteljstvo smatra da bi topničkim dnevnicima uspjeli dokazati tezu o neselektivnom korištenju topništva u Oluji kako bi se srpske civile natjeralo u bijeg.

Postavlja se neizbježno pitanje - na osnovi čega je Tužiteljstvo podignulo optužnicu ako još nema dokaza o krivnji Ante Gotovine? Osobito kada u nalazima stranih forenzičara stoji da je u tzv. prekomjernom granatiranju Knina poginuo jedan civil, piše HRT.

Tužiteljstvo je tražilo od Hrvatske da podnese detaljno izvješće o potrazi za dokumentima, o provedenim razgovorima i pokrenutim istragama protiv svih za koje se sumnja da su sklonili dokumentaciju koja je trebala biti u državnim, a ne u privatnim rukama.

Prije dva tjedna Tužiteljstvo je ponovno zatražilo od Haškog suda da naredi Hrvatskoj dostavu tih dokumenata. Hrvatska je dostavila samo dva od 150 topničkih dnevnika, izvijestilo je Tužiteljstvo. Haški tužitelji i dalje vjeruju da topnički dnevnici postoje, optužujući hrvatske vlasti da nisu utvrdile kome su dokumenti predani na čuvanje ni gdje se sada nalaze.

Sve je više dokaza da topnički dnevnici postoje, ali nikad nisu dospjeli u vojni arhiv, tvrdi Tužiteljstvo. Hrvatska, pak, uvjerava da je učinila sve da se dokumenti pronađu. Saborski zastupnik SDP-a i suborac generala Gotovine, Ante Kotromanović tvrdi da dnevnici nisu ni postojali.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi