PREMIJERKA KOSOR

'Haški sud prepoznao napore Hrvatske'

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 27.07.2010 17:29
  • Objavljeno 27.07.2010 u 16:06
 kosor jadranka vozi vlak

kosor jadranka vozi vlak

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Prepoznati su napori koje čini Hrvatska u suradnji s Haškim sudom, a o rebalansu proračuna još se dogovara, kazala je premijerka Jadranka Kosor novinarima odgovarajući na njihova pitanja nakon predsjedanja sjednicom Povjerenstva za praćenje provedbe mjera za suzbijanje korupcije

'Bili smo uvjereni, kao što sam i tisuću puta rekla, da će napori koje Hrvatska čini biti prepoznati i da Hrvatska u potpunosti ispunjava sve što je određeno da mora obaviti u skladu s Ustavnim zakonom o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom', kazala je zadovoljno premijerka Jadranka Kosor, komentirajući odluku Haškog suda o odbacivanju prijave tužiteljstva protiv Hrvatske zbog navodnog skrivanja tzv. topničkih dnevnika.

Kosor smatra i da je 'dokaz tome otvaranje poglavlja 23 o pravosuđu u pregovorima s Europskom unijom', ali dodaje da tu nije kraj posla.

'Unatoč dobrim vijestima, nastavljamo raditi i dalje, kroz 'task force", u svim smjerovima, na tragu onoga što smo sami sebi stavili kao zadaću', istaknula je Kosor i dodala da Hrvatsku zanima konačan odgovor, do u detalja za svaki dokument, gdje je završio i kakva je njegova sudbina. 'To činimo, prije svega, zbog nas, ali eto prepoznato je, i to je doista dobro.'

KAD ĆE REBALANS PRORAČUNA?

Osvrnula se Kosor, ponukana novinarskim pitanjima, i na rebalans proračuna te moguće gubitnike rekavši štur: 'O tome još dogovara te da tu nema gubitnika i dobitnika, nego je krajnji cilj da sve ono što radimo, pa onda i rebalans, mora biti takav da u konačnici, kad izađemo iz krize, na dobitku budu građanke i građani Republike Hrvatske.'

KOORDINATORI ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

Što se tiče same sjednice Povjerenstva, Kosor je istaknula da se raspravljalo o mjerilima za zatvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava, dodajući da 'Hrvatska prvi put ima sva otvorena poglavlja te da su dobivena mjerila za zatvaranje, a vjeruje da Hrvatska biti uspješna i u tome'.

Aktivnosti oko mjerila za zatvaranje koordinirat će osobe imenovane od strane relevantnih institucija i drugih tijela, Državnog odvjetništva, USKOK-a i sudova, a u ministarstvima bi najniža razina bila ona državnih tajnika', izjavila je Kosor.

Prema njezinoj najavi, 'radit će se neprekidno, jer do kraja rujna treba završiti velik dio poslova da se uhvate rokovi do izvješća u listopadu i studenom'.

Na sjednici je utvrđeno i da svako nadležno tijelo treba definirati hodogram ispunjavanja mjerila te redovito izvještavati Povjerenstvo o ostvarenom napretku. Također, bilo je riječi i o projektima IPA 2007 namijenjenima unapređenju borbe protiv korupcije, smjernicama za primjenu Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata te o istraživanju Ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi