SAMOREKLAMA ILI...

Hakeri: Mi smo objavili snimku Sanaderova iskaza

Ivo Sanader u Uskoku

Ivo Sanader u Uskoku

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshoot

Za odavanje i postavljanje videa o svjedočenju Ive Sanadera preuzimamo potpunu odgovornost na sebe! P.S. Poručujemo DORH-u da malo bolje zaštiti svoj server, stoji na Facebook stranici hakerske organizacije NullSecurity Croatia

Navedena skupina hakera, koja je preuzela odgovornost za skandal koji je protresao pravosuđe u Hrvatskoj, a ponajviše narušio autoritativnost Državnog odvjetništva, za danas najavila da će od 10.59 sati na najmanje osam sati srušiti internetske stranice HDZ-a. Također su istaknuli da će upravo danas objaviti dokumente protiv HDZ-a koji će protresti javnost i HDZ. Među 'dokumentima' koje su danas objavili na svom Facebook profilu ističe se tek jedan tekst bez ikakvih oznaka, u kojem se proziva ministra policije i nositelja HDZ-ove liste za III. izbornu jedinice Tomislava Karamarka da preko svoje - sad već bivše - tvrtke Soboli špijunira oporbu.

Ostali tzv. dokumenti nisu ništa spektakularno, budući da je riječ o informacijama koje su medijski prežavakane, pa izazivaju podsmjeh fejsbukovaca. Jednako kao što je i sadržaj Sanaderova iskaza koji se sinoć pojavio na YouTubeu već medijski izraubana roba. Tiskovine su, naime, spomenuti iskaz već - ne tako davno - objavile.

Tko je NullSecurity?

NullSecurity je, prema podacima na njihovoj Facebook stranici, hakerska skupina osnovana 2011. godine. Preuzela je odgovornost za objavu Sanaderova iskaza Uskoku te za rušenje HDZ-ove stranice, a konkurentskoj hakerskoj skupini Anonymus Croatia poručuju da se 'ne kite tuđim perjem'. Iako je teško procijeniti koliko je ijedna od hakerskih skupina koje se natječu kako naštetiti HDZ-u ozbiljna, činjenica jest da je stranica te stranke bila na trenutke nedostupna, a hakeri najavljuju i daljnje akcije.

Iako je NullSecurity Croatia preuzeo odgovornost, nije sigurno jesu li zaista oni krivci ili ovu priliku samo koriste za reklamiranje svojih 'aktivnosti'.

Na upit jesu li u USKOK-u čuli za ovo 'priznanje' i hoće li poduzimati kakve mjere po tom pitanju, glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin za Večernji.hr izjavila je da izvan priopćenja koje je sinoć objavljeno na stranicama Uskoka ne žele dalje komentirati slučaj. Podsjetimo, iz DORH-a i USKOK-a su sinoć poručili da će od policije 'žurno zatražiti poduzimanje potrebnih radnji, odnosno kriminalističkog istraživanja radi utvrđivanja tko je učinio dostupnu snimku ili njezine dijelove'. Uz to se u priopćenju navodi da, tko god je to učinio, prekršio je zakon, odnosno odao je službenu tajnu jer se radi o iskazu iz tajne istrage.

Za odavanje službene tajne određena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine. USKOK je u priopćenju naveo i da će putem međunarodne pravne pomoći zatražiti da se ustanovi tko je snimku stavio na YouTube, a upozorio je i medije da je uklone sa svojih portala, jer njezinim objavljivanjem čine kazneno djelo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi