Otvoreno o kaosu u Saboru:

Habijan: Ovo je nova razina primitivizma; Bauk: Sjednica Sabora se pretvorila u sjednicu Kluba HDZ-a

24.10.2023 u 23:21

Bionic
Reading

Uz zaglušujuću buku oporbe - koja je lupala po saborskim klupama - premijer Andrej Plenković podnio je izvješće o radu Vlade. Kaos u Saboru u Otvorenom komentiraju Damir Habijan (HDZ), Arsen Bauk (SDP), Mario Radić (DP) i Dario Hrebak (HSLS).

'Predsjedavajući Reiner nije pogriješio kad nije dao riječ zastupniku Pavličeku koji je u jednom trenutku povukao svoj zahtjev za stanku. A u trenutku kad na ekranu nema nikoga od prijavljenih predsjedavajući daje riječ premijeru koji započinje. U tom trenutku Pavliček ponovno diže ruku', iznio je svoje mišljenje o trenutku oko koje se sve zakuhalo u Saboru Damir Habijan (HDZ). Bitnijim smatra da je hrvatska javnost imala prilike vidjeti da je "dio oporbe pokazao nešto neviđeno - novu razinu primitivizma".

Dodao je kako je bit parlamentarizma "mogućnost da se govori" na što se nadovezao Arsen Bauk opaskom da je zastupnik Pavliček želio govoriti. Habijan je dodao da je premijer imao obavezu podnijeti Izvješće o stanju nacije, a da su zastupnici imali poslovničke mogućnosti kako na to reagirati.

Dario Hrebak nije se složio s konstatacijom da se ovakav kaos u Saboru ne bi dogodio da je sjednicom predsjedao Gordan Jandroković.

'Od jutra se moglo osjetiti da se misli nešto inscenirati od strane radikalne oporbe', kazao je. Navodeći kako predstavnici Socijaldemokrata nisu lupali na sjednici kazao je kako 'mi nemamo oporbu, nego oporbe'. 'Nije bilo ugodno i većina medija nije vidjela da je Grmoja otišao na lijevu stranu nešto dobacio kolegi Đakiću tako da je gotovo došlo do fizičkog obračuna', dodao je.

Na pitanje 'Što se zapravo danas dogodilo u Sabornici?' Arsen Bauk je odgovorio da je sjednica počela po poslovničkim pravilima, a da se 'predsjedavajući Kluba HDZ-a Reiner u jednom trenutku dogovorio s premijerom da više ne vrijede poslovnička pravila, pa se onda se predsjedavajući Kluba HDZ-a Reiner dogovorio s potpredsjednikom Sabora Reinerom da ne vrijede poslovnička, nego pravila Kluba HDZ-a'.

  • +7
Oporba ometa Plenkovića u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Dodao je da se sjednica Sabora pretvorila u sjednicu Kluba HDZ-a na kojoj je premijer izložio svoj ekspoze.

Smatra da je Pavliček po poslovničkim pravilima trebao dobiti riječ, ali nije jer 'je bilo previše još 20 ili 40 minuta premijeru sjediti u kabinetu predsjednika Sabora'. Akcija opozicije je, kaže Bauk - legitimna uslijed flagrantnog kršenja Poslovnika".

Prisjetio se i da je opozicija dok se raspravljalo o Izvješću HRT-a okupirala govornicu, a po klupama se lupalo i u prošlom sazivu Sabora.

Mario Radić je kazao da ga sve podsjeća na komentiranje u 'Big Brotheru'. Kazao je kako smo danas u 'Saboru imali i pljesak koji je oborio rekorde'.

'Ne želim zauzimati stranu. Mislim da građani ne žele razgovarati o pljeskanju i lupanju. Nismo puno ni propustili od izlaganja o nekim uspjesima i brojkama kao na izlaganjima u CKSKJ. Ja to ne vidim na terenu. Jedino vidim da imamo problem s migracijama, uništavanjem poljoprivrede, ekološkom katastrofom', rekao je Radić.

Dok je oporba lupala po klupama za vrijeme govora Andreja Plenkovića na sjednici Hrvatskog sabora, članovi HDZ-a su pljeskali. Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić / CROPIX