TKO JE OTUĐIO DOKUMENTE?

Haag ne želi komentirati izvješća o dnevnicima

29.05.2009 u 15:44

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) nije u petak željelo komentirati navode hrvatskih medija da je dio topničkih dnevnika iz Oluje svojedobno otuđio Ante Gotovina, a da je dio spaljen te da se te informacije nalaze u izvješću hrvatskog Ministarstva pravosuđa ICTY-u

'Tužiteljstvo ne želi komentirati te navode', izjavila je za Hinu u Den Haagu glasnogovornica tužiteljstva Olga Kavran. Jutarnji list objavio je u petak da u tajnom izvješću Ministarstva pravosuđa RH piše da je dio topničkih dnevnika iz Oluje otuđio Ante Gotovina dok je bio glavni inspektor HV-a, a tijekom 2000. i 2001. pomagali su mu i Marin Ivanović, bivši djelatnik SIS-a, danas član njegove obrane, te bivši djelatnici MORH-a, Jurica Šare i Marijan Kretić

Kavran je potvrdila da je prije nekoliko tjedana tužiteljstvo dobilo izvješće hrvatske vlade o administrativnoj istrazi o tzv. topničkim dnevnicima te da je to bila tema nedavnih razgovora ministra pravosuđa Ivana Šimonovića i glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza u Zagrebu.

'Teme razgovora bili su preostali dokumenti koje tužiteljstvo traži od Hrvatske', rekla je Kavran ne navodeći pojedinosti razgovora.

Također nije željela otkriti sadržaj redovitoga polugodišnjega izvješća koje će Brammertz 4. lipnja podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a. Haško tužiteljstvo od Hrvatske zahtijeva više od sto dokumenata vezanih uz predmet 'Gotovina, Čermak i Markač' za koje je uvjereno da su nastali u vrijeme Oluje, dok Hrvatska smatra da se radi o ukupno 23 dokumenta.

Nekoliko zemalja članica EU tijekom ožujka izrazilo je rezerve u pogledu otvaranja pregovora s Hrvatskom u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, zbog pitanja dostave dokumenata u slučaju 'Gotovina, Markač i Čermak'.