plati pa prođi

Gužve na granicama uskoro bi mogao povećati novitet od pet eura

  • Autor: V.B.
  • Zadnja izmjena 13.04.2017 10:41
  • Objavljeno 13.04.2017 u 10:36
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak / CROPIX

Prema prijedlogu, građani ne-članica Unije, kojima ne treba viza za schengensko područje, morali bi prije dolaska ispuniti jednostavan obrazac, platiti pet eura i na taj način dobiti posebno odobrenje za ulazak u EU. Problem bi mogli predstavljati oni koji prije putovanja nisu podnijeli zahtjev ili, pak, uopće nemaju pristup internetu pa se ne mogu na taj način registrirati, a jedno od predloženih rješenja - postavljanje kioska za registraciju na granične prijelaze, mogao bi biti recept za nove gužve

Nakon što su nova EU pravila izazvala nesnosne gužve na hrvatskim granicama, Hrvatska će opreznije pristupiti raspravama o novoj europskoj uredbi kojom bi se od građana država kojima ne treba viza za EU tražilo da se unaprijed, prije putovanja, prijave kroz poseban sustav, piše Novi list

Prijedlog o uspostavi europskog sustava za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS) u studenom prošle godine predstavila je Europska komisija, a o njemu se trenutno raspravlja u radnoj skupini Vijeća EU.

Prema tom prijedlogu, građani ne-članica Unije, kojima ne treba viza za schengensko područje, morali bi prije dolaska ispuniti jednostavan obrazac, platiti pet eura (ako su stariji od 18 godina) i na taj način dobiti posebno odobrenje za ulazak u EU. Sličan sustav već primjenjuju Sjedinjene Američke Države. Registracija bi se obavljala putem internetske stranice ili mobilne aplikacije.

Jedno od otvorenih pitanja je što s ljudima koji prije putovanja nisu podnijeli zahtjev ili, pak, uopće nemaju pristup internetu pa se ne mogu na taj način registrirati. Prema neslužbenim informacijama, u raspravama se kao rješenje predlagalo da se na graničnim prijelazima postave posebni kiosci za registraciju, ali bi to moglo značiti ponavljanje nedavnih nemilih scena s hrvatskih granica.

Iako je prijedlog još u fazi rasprave, neslužbeno se može čuti da postoji velik pritisak da se uredba donese do kraja ove godine. Sustav bi formalno počeo s radom 2020. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!