turističko odredište

Guverner Balija poručuje turistima da ne strahuju od novog konzervativnog zakona kojim se zabranjuje izvanbračni seks

12.12.2022 u 09:46

Bionic
Reading

Posjetitelji Balija ne moraju brinuti zbog novog indonezijskog zakona koji uključuje zabranu spolnih odnosa izvan braka, priopćio je u ponedjeljak guverner tog otoka.

Indonezijski parlament prošli tjedan je izglasao kontroverzni zakon koji zabranjuje i suživot nevjenčanih parova. U pokušaju da ne otjera posjetitelje, guverner poznatog turističkog odredišta Balija Wayan Koster u nedjelju je priopćio kako nove mjere, koje stupaju na snagu tek za tri godine, mogu biti provedene tek nakon žalbe roditelja, supružnika ili djeteta.

Oni koji „posjete ili žive na Baliju ne moraju brinuti zbog stupanja na snagu indonezijskog kaznenog zakona“, napisao je guverner. On je dodao da su odredbe kaznenog zakona o ovom pitanju izmijenjene u odnosu na prethodnu, strožu verziju kako bi "pružile bolje jamstvo za svačiju privatnost i udobnost".

Vlasti Balija osigurat će da "ne bude provjera bračnog statusa prilikom prijave u bilo kojem turističkom smještaju, poput hotela, vila, apartmana, pansiona, domova i toplica", rekao je Wayan. Odbacio je „lažna“ izvješća o otkazivanju letova i hotelskih rezervacija, kazavši da podaci putničkih agencija i aviokompanija pokazuje da je broj budućih posjetitelja između prosinca 2022. i ožujka 2023. narastao.

Bali je središte indonezijskog turizma te pokušava vratiti brojeve kakve je imao prije početka pandemije, s ciljem od šest milijuna posjetitelja do 2025. godine. Novi zakon se pripremao desetljećima, a zastupnici su njegovo izglasavanje proglasili dugo čekanom preinakom nizozemske kolonijalne ostavštine.

  • +5
Turizam na Baliju Izvor: Profimedia / Autor: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dužnosnici tvrde da će on zaštititi „indonezijske vrijednosti“ u toj najvećoj muslimanskoj zemlji na svijetu. No pojedinci poput Maulane Yusrana, zamjenika šefa odbora indonezijskog turističkog sektora, kritiziraju novu mjeru.

Yusran ju smatra „totalno kontraproduktivnom“ u vrijeme dok se gospodarstvo i turizam oporavljaju od pandemije, rekao je prošli tjedan. Ujedinjeni narodi također su izrazili zabrinutost zbog novog zakona, tvrdeći da on predstavlja prijetnju građanskim slobodama. Nova mjera uključuje i zabranu vrijeđanja predsjednika, nacionalne zastave i državnih institucija.