GLAVNI TAJNIK UN-A

Guterres: Nedostaje globalno vodstvo u borbi protiv koronavirusa

30.04.2020 u 23:39

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u četvrtak je izrazio žaljenje zbog nedostatka vodstva i zbog podijeljene međunarodne zajednice kada se radi o borbi protiv pandemije koronavirusa.

'Šteta je što međunarodna zajednica ne može pronaći mehanizam čvrstog vodstva u borbi protiv pandemije', rekao je na press konferenciji.

'Očito je da je međunarodna zajednica podijeljena u trenutku kada je važnije nego ikada da bude jedinstvena', istaknuo je Guterres.

Ukazao je na nepovezanost između 'liderstva i moći'.

'Vidimo primjere liderstva, ali oni obično nisu povezani s moći. A gdje vidimo moć, ponekad nema neophodnog liderstva', rekao je.

Guterres je priznao da postoji neslaganje unutar Vijeća sigurnosti UN-a koje već više od mjesec dana ne uspijeva dogovoriti rezoluciju koja bi naglasila hitnu potrebu za jačom suradnjom svih zemalja u borbi protiv epidemije.

'Vijeće sigurnosti je skupina zemalja, a znamo da su odnosi između velikih sila danas u svijetu vrlo disfunkcionalni i da zbog toga Vijeće sigurnosti teško može donositi odluke'.

Diplomati se ne uspijevaju složiti kako se u rezoluciji postaviti prema Svjetskog zdravstvenoj organizaciji, kojoj je američki predsjednik Donald Trump ukinuo financiranje i koju optužuje zbog ponašanja u pandemiji.