ZAŠTITA OKOLIŠA

Guterres: Zastarjele industrije koje zagađuju ne trebaju dobiti pomoć u pandemiji

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 28.04.2020 19:26
  • Objavljeno 28.04.2020 u 19:26
Antonio Guterres

Antonio Guterres

Izvor: Profimedia / Autor: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je u utorak da se ekonomska pomoć koja se daje zemljama u pandemiji covida-19 treba vezati uz provedbu mjera protiv klimatskih promjena i zaštitu okoliša.

'Dok trošimo bilijune za oporavak od covida-19 moramo stvoriti nova radna mjesta i poslove putem čiste, zelene tranzicije', rekao je Guterres na 'Petersberškom klimatskom dijalogu' u vezi pomoći koje se gospodarstvima u svijetu daje u krizi izazvanoj širenjem novog koronavirusa.

'Gdje se koristi novac poreznih obveznika za spašavanje tvrtki mora se stvarati zelena radna mjesta i održiv i inkluzivan rast', dodao je. 'Tim se novcem ne smije pomagati zastarjele industrije koje zagađuje i stvaraju velike količine ugljikovog dioksida'.

Pandemija koronavirusa, koji uzrokuje bolest covid-19, prilika je da se svijet preusmjeri na put 'suzbijanja klimatskih promjena, zaštite okoliša, zaustavljanja gubitka biološke raznolikosti i dugoročno osigura zdravlje i sigurnost čovječanstva', rekao je čelnik Ujedinjenih naroda.

Ovogodišnji dvodnevni 'Petersberški klimatski dijalog', nazvan tako po brdu Petersberg pored Bonna gdje je održana i prva konferencija, preko video-veze je okupio sudionike iz 30 zemalja.

Ovu konferenciju uspostavila je njemačka kancelarka Angela Merkel 2010. kako bi dala novi poticaj klimatskim pregovorima nakon neuspjeha UN-ovog samita u Copenhagenu.

Njemačka je domaćin ovogodišnjeg dijaloga zajedno s Britanijom, gdje bi se trebao održati idući UN-ov samit o klimi. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!