SEVER UPOZORAVA

'Guši se građansko društvo'

03.07.2013 u 22:18

Bionic
Reading

Predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever ocijenio je kako je u Hrvatskoj na sceni gušenje građanskog društva u svrhu promicanja neoliberalnog koncepta koji građane doživljava samo kao sredstvo ostvarenja svojih ciljeva

Sindikati i nevladine udruge moraju prepoznati što mogu učiniti zajedno i ostvariti minimum zajedništva u djelovanju protiv neoliberalizma. Time će pokazati da mogu djelovati na društvo i natjerati političke i gospodarske elite da se zamisle, kazao je Sever na tribini 'Sindikati i udruge - širenje područja suradnje među organizacijama civilnog društva'.

Smatra da je na sceni gušenje građanskog društva u svrhu promicanja neoliberalnog koncepta koji sam sebi postaje svrhom, a građane doživljava samo kao sredstvo ostvarenja svojih ciljeva.

Problemi su nam isti i tjeraju nas na zajedničko djelovanje, no ne treba očekivati velike korake, rekao je Sever.

Zakoni i propisi donose se mimo građana u njihovo ime, vlast se povezuje s krupnim kapitalom djelujući suprotno od proklamiranog prije izbora, a zajedničko im je gušenje glasa građana, ustvrdio je.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel rekao je kako je potrebno profiliranje i djelovanje na zajedničkim ciljevima.

Prostor za suradnju sindikata i organizacija civilnog društva Iva Zenzerović iz Centra za mirovne studije vidi u zaštiti ljudskih i građanskih prava koja su, kako je rekla, najviše kršena, te zaštitu manjinskih prava kroz razbijanje predrasuda i eliminacije diskriminacije.

Teodor Celakoski i
z udruge Pravo na grad založio se za što skorije zajedničko djelovanje. Po njegovom mišljenju situacija za zajedničko djelovanje je potpuno sazrela.