otvoreno pismo

'Protiv suca koji je pustio počinitelje silovanja stegovni postupak te premještanje postupka na drugi sud'

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 14.10.2019 18:22
  • Objavljeno 14.10.2019 u 17:52
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasi me, Ženska soba - Centar za seksualna prava i Zaklada SOLIDARNA uputile su institucijama otvoreno pismo u povodu puštanja na slobodu grupe osumnjičenika za opetovano seksualno zlostavljanje maloljetnice iz okolice Zadra. U njemu zahtjevaju stegovni postupak protiv suca Ivana Markovića

U otvorenom pismu udruge traže pravdu za maloljetnicu i navode da je i nekažnjavanje zločina - zločin, javlja RTL. Od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, također, zahtjevaju da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Ivana Markovića, kako se navodi u pismu, pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

"Zgrožene sramotnom odlukom Ivana Markovića, suca istrage Županijskog suda u Zadru o puštanju na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojke koje je trajalo punih godinu dana, zahtijevamo hitno djelovanje nadležnih institucija u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja. U protivnom, hrvatsko pravosuđe i sve druge nadležne institucije pretvaraju se u sudionike grupnog silovanja, prijetnje, premlaćivanja i ucjene: Tražimo od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

Tražimo od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog Županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve", navodi se u pismu.

"Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Pozivamo sve građanke i građane da se glasno i javno pobune protiv sramotnog postupanja zadarskog suca, a time i cijelog sudskog sustava. Puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe štiti nasilnike, a ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve, i to djevojčice. Nekažnjavanje zločina je zločin!

Izražavamo punu podršku djevojci koju je sudstvo ovim sramotnim postupkom suca ostavilo na cjedilu. Pozivamo Centar za socijalnu skrb u Zadru i obitelj maloljetne žrtve da se jave Fondu #SPASIME pri Zakladi SOLIDARNA za bilo koji oblik hitne financijske ili stručne pomoći koju sustav u ovom trenutku nije u stanju pružiti žrtvi te organizaciji Ženska soba - Centar za seksualna prava za stručnu i specijaliziranu podršku preživjeloj i njoj bliskim osobama", stoji u otvorenom pismu građanskih udruga institucijama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!