NAGRADA MIKO TRIPALO

Grubišić i Klarić zbog Bajića napuštaju HHO

10.12.2008 u 08:22

Bionic
Reading

Dugogodišnji član HHO-a don Ivan Grubišić u utorak je podnio ostavku zbog odluke o dodjeli Nagrade za ljudska prava 'Miko Tripalo' Mladenu Bajiću. U kratkom obrazloženju naveo je da glavni državni odvjetnik nije prikladna osoba za takvu nagradu

Neposredno prije početka današnje svečane akademije dodijele tradicionalnih nagrada HHO-a za ljudska prava bivši pučki pravobranitelj Ante Klarić nezadovoljan što je glavni državni odvjetnik Mladan Bajić dobio nagradu 'Miko Tripalo' izvijestio je novinare da i on napušta organizaciju. Klarić, naime, smatra da je za Bajićeva mandata 'tekla krv hrvatskim ulicama, i da je nesporno riječ o instituciji koja djeluje po političkom diktatu'.

I Vladimir Gredelj dat će ostavku na članstvo u HHO-u ako ta udruga ne povuče svoju odluku, kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija.

Predsjednik HHO-a Ivo Banac, tu informaciju nije želio prokomentirati, dok je Gredelj odgovorio kako već načelno ne želi ništa izjavljivati o internim pitanjima udruge prije negoli se o tome ne raspravi u samoj udruzi. Slobodna Dalmacija iz provjerenog izvora doznaje kako taj sudac te novopečeni član naše najpoznatije ljudskopravaške organizacije zamjera Bajiću na većem broju poteza koji ga diskvalificiraju kao mogućeg HHO-ova laureata.

Najintrigantnije, ipak, Gredeljevo je spominjanje Bajićeva neprocesuiranja samog Ive Banca u slučaju revizije njegova trošenja proračunskog novca tijekom prošle godine dok je bio saborski zastupnik. Bajić je, kako čujemo, po mišljenju Vladimira Gredelja trebao razjasniti sumnje vezane uz Banca te kazati jesu li doista utemeljene, dakle, je li tu možda bilo i elemenata kaznenog djela. Dodjelu nagrade Bajiću Gredelj vidi kao potez mimo ukusa i zdrava razuma. Dodjela godišnjih nagrada laureatima HHO-a bit će održana u srijedu, na Međunarodni dan ljudskih prava, premda zasad nije poznato kakav će konačni stav o borcu za ljudska prava Mladenu Bajiću zauzeti Ivo Banac i njegovi suradnici.

Ujedno, bit će to i revizija stava o Gredelju, ali onako kako je to malo tko mogao očekivati. Jer, prvo je HHO dospio pod udar opravdanih kritika zbog toga što je sudac poput Gredelja uopće primljen u članstvo; napomenimo da je on devedesetih bio poznat po svojoj bliskosti s određenim segmentima političke vlasti.

Gredelj, glavnom državnom odvjetniku predbacuje i farsu oko slučaja korupcije na fakultetima 'Indeks', gdje su, po njemu, uvelike kršena ljudska prava zbog nečije političke promocije, nakon čega Bajić nije ponudio javnosti nikakvo objašnjenje.

Povodom istupanja iz Hrvatskog helsinškog odbora, ugledni i omiljeni splitski svećenik i sociolog don Ivan Grubišić naveo je privatne razloge i obveze, no kazao je kako je predlaganje državnog odvjetnika Mladena Bajića za nagradu 'Miko Tripalo' upravo stavilo točku na njegovu konačnu odluku.

'Mislim da jednog državnog službenika ne bi trebalo kandidirati za tu nagradu. Nagrađivati ga za to što u demokratskom društvu radi svoj posao, odnosno ispunjava svoju obvezu, potpuno je suvišno i neprikladno. Takav čin ne bi imao opravdanja ni u idealnijem društvu od hrvatskog u kojem je demokracija narušena i razdrobljena radi privatnih interesa', zaključio je don Ivan i dodao da HHO treba novu strategiju koja će više štititi naš narod u sve težim životnim okolnostima.