AUSTRIJSKI MEDIJI

'Grubi tonovi Grabar Kitarović izazivaju duboke podjele u Hrvatskoj'

16.01.2015 u 19:14

Bionic
Reading

Pobjeda Kolinde Grabar Kitarović i dalje je aktualna tema austrijskih medija koji objavljuju prilično kritičke analize o prvim izjavama izabrane predsjednice. Liberalni Der Standard piše o 'grubim tonovima', a konzervativni Die Presse konstatira 'duboke podjele u Hrvatskoj'

'HDZ je pobijedio na ideološki opterećenim izborima, a SDP ostao bez argumenata', piše Der Standard u analizi prvih poteza izabrane predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, kojoj se zamjeraju grubi tonovi u izjavama. 'Hrvatska ima predsjednicu. Kolinda Grabar Kitarović prva je žena izabrana na tu dužnost. Time su ispričane sve važne novosti oko predsjedničkih izbora jer ni izborna kampanja ni stavovi predsjedničkih kandidata nisu nikoga uvjerili svojom originalnošću', piše Der Standard i retoriku Grabar Kitarović opisuje kao 'okrenutu prošlosti'.

Nova se predsjednica u kampanji pozicionirala kao 'domoljubna, vrijednosno konzervativna i Zapadu orijentirana kandidatkinja' koja 'želi oživjeti duh Franje Tuđmana' te je već u prvim istupima nakon pobjede 'pokazala da se od nje ne mogu čuti umjerene izjave kao od njezina prethodnika'.

Die Presse piše pak da je 'Hrvatska duboko podijeljena' te u ovoj godini s novom predsjednicom 'ide u pravcu još veće podjele'. Grabar Kitarović pobjedu može zahvaliti 'velikoj mobilizaciji nacionalno-konzervativnog lagera' te joj 'nije na čast kada se poziva na to da želi ići stopama Franje Tuđmana', opisanog kao 'autoritarnog vladara iz 1990-ih koji je Hrvatsku krajem svojeg vladanja gurnuo u međunarodnu izolaciju'.

Predizborna kampanja bila je 'iznimno prljava', a Hrvatska se opisuje kao država u kojoj se 'politički sukobi provode iznimno agresivno' te je društvo 'podijeljeno po sredini'. Činjenica da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u izbornoj noći održao govor prije Grabar Kitarović 'pokazuje odnose moći u toj stranci' dok su 'socijaldemokrati na podu'.

Ako uskoro ne dođe do pozitivnih razvoja, Die Presse predviđa da će Hrvatska 'gledanjem unatrag još više potonuti u krizu'.